Αναλυτική Αναζήτηση Εστιατορίων

Αναζήτηση με κατηγορία

Newsletter

Κάθε εβδομάδα τα καλύτερα νέα της πόλης στο e-mail σας!

 

 

 

 

Η αγορά στο πιάτο σου new

 
   

Βρείτε Εστιατόριο με Περιοχή

Αγία Βαρβάρα Αγία Παρασκευή Αγιος Δημήτριος Ακρόπολη Αλιμος Αμπελόκηποι/Πανόρμου Ανάβυσσος Ανατολική ακτή Ανοιξη Ανω Πετράλωνα Αργυρούπολη Αφίδνες/Κιούρκα Βάρκιζα Βαρυμπόμπη Βούλα Βουλιαγμένη Βριλήσσια Γαλάτσι Γέρακας/Παλλήνη Γλυφάδα Δάφνη Δροσιά Ελληνικό Ηλιούπολη Ίλιον Καισαριανή Κάλαμος Καλλιθέα Καπανδρίτι Καρέας Κέντρο Κεραμεικός/Γκάζι Κεφαλάρι Κηφισιά Κινέτα Κολωνάκι Κορωπί Λαύριο Λούτσα - Αρτέμιδα Λυκόβρυση Μακρυγιάννη Μαραθώνας Μαρούσι Μελίσσια Μεταμόρφωση Μοναστηράκι/Ψυρρή Μοσχάτο Νέα Ερυθραία Νέα Ιωνία Νέα Μάκρη Νέα Σμύρνη Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα Νέο Ηράκλειο Νέο Ψυχικό Νίκαια Παγκράτι/Βύρωνας Παιανία/Κάντζα Παλαιό Φάληρο Πάρνηθα/Θρακομακεδόνες Πειραιάς Πεντέλη Περιστέρι Περιστέρι/Μπουρνάζι Πετρούπολη Πλάκα Πόρτο Ράφτη Ραφήνα Σούνιο Σπάτα Σταμάτα Φιλοθέη Χαϊδάρι Χαλάνδρι Χολαργός

     

ΣΤΟ ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ | ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Κάποια στιγμή ο αγώνας ενός ανθρώπου θα πρέπει να τιμάται χωρίς να σημαίνει αυτό, ότι το έχει ανάγκη το τιμώμενο πρόσωπο. Όταν μιλάμε για την εστίαση και τη γαστρονομία, πάντα οι άνθρωποι που ξεχώρισαν και τίμησαν τον τόπο τους είχαν αγνά συναισθήματα και αληθινές προθέσεις... Το Estiatoria.gr είχε την τιμή να επισκεφθεί και να πάρει μια συνέντευξη από καρδιάς στον κ. Γιώργο Φάλια, στο οικογενειακό του εστιατόριο στην Πλάκα "Οινομαγειρείο των Θεών". Απολαύστε λοιπόν τη συνέντευξη και με την πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε την κουζίνα του εν λόγω εστιατορίου, διότι εκτός των άλλων... Προτείνεται από το Estiatoria.gr

Γιώργος Φάλιας (αριστερά) με τον έναν από τους δύο υιούς του Νίκο Φάλια

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΓΙΩΡΓΟ ΦΑΛΙΑ (ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ)

- Πώς αισθάνεστε για τη μέχρι σήμερα πορεία σας στην εστίαση; Γνωρίζουμε ότι είστε από τους πρώτους εστιάτορες, που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας στην Πλάκα της Αθήνας από αρκετά παλιά. 

«Είμαι στο χώρο της εστίασης κάτι παραπάνω από μισό αιώνα, από το 1961, και αισθάνομαι πολύ υπερήφανος και χαρούμενος για τα όσα έχω καταφέρει. Πέρασα από πάρα πολλά κύματα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά, να, είμαι ακόμα εδώ, στέκομαι με αξιοπρέπεια και πραγματική υπερηφάνεια μπροστά από ένα υπέροχο δημιούργημα, το εστιατόριό μας, πιστός στις αρχές και στις παραδόσεις της χώρας μας, του τόπου μου, της Θεσσαλίας, και φυσικά της οικογένειάς μου. Θέλω να πω, επίσης, ότι έκανα πάντα τη δουλειά μου με χαρά και με χαμόγελο, ήμουν ανέκαθεν της φιλοσοφίας ότι αν δεν γελάς σε αυτό που κάνεις, δεν θα το κάνεις  καλά. Πρέπει να το αγαπάς και να το δείχνεις. Εγώ το αγάπησα και συνεχίζω να το αγαπώ, ακόμη κι αν τώρα πια, στα 71 μου χρόνια, έχω κάνει… λίγο χώρο στη νέα γενιά, δηλαδή στους δύο μου γιους και στον Executive Chef του εστιατορίου. Σήμερα έχω πιο συμβουλευτικό ρόλο στα της κουζίνας μας. Τα παιδιά μου και εγώ ήμαστε και θα είμαστε για πάντα η «ψυχή» του Οινομαγειρείου των Θεών. Είναι η οικογένεια, είναι όλα όσα έχουμε περάσει μαζί, όσα μας πόνεσαν, αλλά και μας «ατσάλωσαν», αυτά που καταφέραμε και εκείνα που θα έρθουν».

 

- Πώς αισθάνεστε που με το δικό σας τρόπο στηρίξατε τον ελληνικό τουρισμό μέσα από την ελληνική κουζίνα, σε ένα τόπο που η καρδιά της Ελλάδας  χτυπάει τόσο δυνατά, όπως η Πλάκα και η Ακρόπολη;

«Καταρχήν, πρέπει να πω ότι υπήρξα από το 1961 εκπαιδευτής μαγείρων στο στρατό, στο Γύθειο και στην Κύπρο, στο Σταυροβούνι, στους καταδρομείς. Παράλληλα, όμως, με την ενασχόλησή μου με τη μαγειρική, εργαζόμουν και ως σερβιτόρος… Για σχεδόν 50 χρόνια έκανα και τον μάγειρα και τον σερβιτόρο! Μπορώ να πω ότι εργάστηκα για… τρεις ζωές! Ήρθα πολύ μικρός και πολύ φτωχός στην Αθήνα από το Παλαιοχώρι Τρικάλων (Καλαμπάκας) και για να καταφέρω να «χτίσω», για να πετύχω τα όποια όνειρά μου, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Μόνο η σκληρή δουλειά. Η οικογένειά μου και οι κατά καιρούς συνεργάτες μου μπορούν να επιβεβαιώσουν το αν υπήρξα βιοπαλαιστής και μαχητής. Όταν οι γιοι μου ξυπνούσαν νωρίς το πρωί για το σχολείο, εγώ ήμουν ήδη στη δουλειά. Όταν έπεφταν το βράδυ για ύπνο, ακόμη και στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, εγώ δεν είχα ακόμη επιστρέψει… Ως σερβιτόρος ή μαιτρ έχω εργαστεί σε πολλά εστιατόρια, αλλά και σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπως στο Hilton και στο Caravel, ενώ υπήρξα, φυσικά, για πολλά χρόνια υπεύθυνος στο κεντρικό εστιατόριο «τα Γιουβετσάκια» στην Αδριανού, στην Πλάκα. Το παρατσούκλι «ο Γιουβετσάκιας» ακόμη με συνοδεύει… Κοιτάξτε, εγώ πάντα αισθανόμουν κατά κάποιο τρόπο πρεσβευτής της χώρας μου στο εξωτερικό, σε ότι αφορά στην ενασχόλησή μου με τους τουρίστες. Θεωρώ ότι μέσα από το χαμόγελο και την ειλικρίνειά μου και σαφέστατα μέσα από τη μαγειρική μου, διαφήμιζα με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας. Ο τρόπος με τον οποίο με αποχαιρετούσαν, τα δώρα που συχνά άφηναν πίσω για μένα και οι ανοιχτές προσκλήσεις πολλών εξ αυτών να τους επισκεφτώ και να μου ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους, ήταν αρκετά, σαν επιβράβευση για τον αγώνα που πάντοτε έδινα. Ερχόμουν και συνεχίζω να έρχομαι σε καθημερινή επαφή με τόσες εκατοντάδες κόσμου απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, που σαφέστατα θεωρώ ότι έχω εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας και τη γνωστή παγκοσμίως ελληνική φιλοξενία, αλλά και γαστρονομία. Ξέρετε, καθότι είμαι κι ένας από τους παλιότερους, αν όχι ο παλιότερος, στην περιοχή της Πλάκας και της Ακρόπολης, έχω μιλήσει και έχω… ταΐσει περισσότερο κόσμο απ’ ότι μπορείτε να διανοηθείτε».

 

-Ποια είναι τελικά τα πιο δημοφιλή ελληνική εδέσματα και για ποιο απ’ όλα αυτά θα δίνατε «αγώνα», προκειμένου να μη χαθεί στην πορεία του χρόνου;

«Το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φέτα, η χωριάτικη σαλάτα, το ψημένο ψωμάκι με τη ρίγανη και τα μαγειρευτά μας, γενικά, ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε τα πιο δημοφιλή. Ο μουσακάς, τα ντολμαδάκια, το γιουβετσάκι μας, το αρνάκι το «κλέφτικο», όλα. Έχω γευτεί σχεδόν τα πάντα, μα συνεχίζω να πιστεύω ότι κάτι απ’ όλα αυτά ή, ακόμη καλύτερα, όλα αυτά μαζί, είναι η ουσία… Έδινα πάντα «αγώνα» γι’ αυτά τα φαγητά και για όλη την κουζίνα και τις συνήθειές μας. Δεν θα ξεχάσω  ποτέ τη «μάχη» που έδωσα, όσο και να σας φαίνεται περίεργο, για το κοκορέτσι στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το οποίο ήθελαν να μας «κόψουν» οι ʼγγλοι… Εγώ, λοιπόν, όχι μόνο συνέχιζα να το φτιάχνω και να το προωθώ, μα εξηγούσα και σε όλους, σε τουρίστες και σε δημοσιογράφους, όπως για παράδειγμα σε ραδιοφωνική εκπομπή μεγάλου ελληνικού σταθμού, πώς το φτιάχνουμε για να σταματήσουν να μας σκοτίζουν. Ότι οι Έλληνες το φτιάχνουμε με μικρές συκωταριές, κάτω των 800 γραμμαρίων, αρνίσιες πάντοτε και πως θέλουν-δεν θέλουν, εμείς θα παραμείνουμε πιστοί, νόμιμα ή «παράνομα»… Σε όλη αυτή την πορεία μου, πάντως, έχω δώσει συνεντεύξεις σε δεκάδες εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, απ’ όλο τον κόσμο. Στο BBC, σε ασιατικά, αλλά και σε σκανδιναβικά Μέσα, σε ελληνόφωνο Τύπο των ΗΠΑ, του Καναδά και σε πολλά άλλα. Η μαγειρική και η… φιγούρα μου είναι «κοσμογυρισμένες» (σ.σ. γελάει)! Ειδικά από την περίοδο του Πάσχα, με τις σούβλες, με τα αρνιά και τα κοκορέτσια».

- Μιλήστε μας λίγο για το σήμερα.  Έχετε δημιουργήσει ένα εξαιρετικό εστιατόριο, το «Οινομαγειρείο των Θεών». Οι γιοί σας έχουν εξελίξει πάρα πολύ τη φιλοσοφία της κουζίνας με δημιουργικές προτάσεις κερδίζοντας τις καλύτερες κριτικές και εντυπώσεις  από γευσιγνώστες, όπως και από τους δικούς μας, του Estiatoria.gr. Ποιο είναι εκείνο το συστατικό, που δεν άλλαξε ποτέ στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε το καθημερινό σας έργο, από την αρχή μέχρι σήμερα;

«Αυτό που δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ είναι η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε και η αγάπη μου γι’ αυτή τη δουλειά. Για εμένα είναι η ίδια μου η ζωή. Οι κόποι και οι μόχθοι μιας ζωής και το πέρασμα από μία γενιά, σε μια άλλη. Επειδή, όμως, κάποια πράγματα αλλάζουν, οι ανάγκες, οι διατροφικές συνήθειες, τα ερεθίσματα του κόσμου και καθότι η ελληνική και μεσογειακή κουζίνα είναι τόσο πλούσια, έτσι και η κουζίνα μας στο «Οινομαγειρείο των Θεών», έχει προσθέσει διάφορα πιο μοντέρνα στοιχεία. Οι γιοι μου προχωράνε μπροστά, ζητούν και κάποια πιάτα διαφορετικά και η ζωή συνεχίζεται.  Έτσι απλά… Αυτό που θα βρίσκει πάντοτε κάποιος στο εστιατόριό μας είναι καλό φαγητό, με προτάσεις και πιάτα που συχνά ανανεώνονται, ένα χαμόγελο και μια ωραία ατμόσφαιρα σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, σαν τα παλιά τα μαγειρειά».

 

 Τηγανίτα με φρικασέ μανιταριών και μους φέτας
 
 
Χταπόδι με κρεμμύδι καραμελωμένο και αρωματισμένο με δυόσμο (συνοδεύεται με γνήσιο λευκό ταραμά)
 
Αρνάκι κλέφτικο

Κολοκυθόσουπα βελουτέ (κολοκύθα, τζίντζερ, πορτοκάλι)

 

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΕΔΩ