Αναλυτική Αναζήτηση Εστιατορίων

Αναζήτηση με κατηγορία

Newsletter

Κάθε εβδομάδα τα καλύτερα νέα της πόλης στο e-mail σας!

 

 

 

 

Η αγορά στο πιάτο σου new

 
   

Βρείτε Εστιατόριο με Περιοχή

Αγία Βαρβάρα Αγία Παρασκευή Αγιος Δημήτριος Ακρόπολη Αλιμος Αμπελόκηποι/Πανόρμου Ανάβυσσος Ανατολική ακτή Ανοιξη Ανω Πετράλωνα Αργυρούπολη Αφίδνες/Κιούρκα Βάρκιζα Βαρυμπόμπη Βούλα Βουλιαγμένη Βριλήσσια Γαλάτσι Γέρακας/Παλλήνη Γλυφάδα Δάφνη Δροσιά Ελληνικό Ηλιούπολη Ίλιον Καισαριανή Κάλαμος Καλλιθέα Καπανδρίτι Καρέας Κέντρο Κεραμεικός/Γκάζι Κεφαλάρι Κηφισιά Κινέτα Κολωνάκι Κορωπί Λαύριο Λουτράκι Λούτσα - Αρτέμιδα Λυκόβρυση Μακρυγιάννη Μαραθώνας Μαρούσι Μελίσσια Μεταμόρφωση Μοναστηράκι/Ψυρρή Μοσχάτο Νέα Ερυθραία Νέα Ιωνία Νέα Μάκρη Νέα Σμύρνη Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα Νέο Ηράκλειο Νέο Ψυχικό Νίκαια Παγκράτι/Βύρωνας Παιανία/Κάντζα Παλαιό Φάληρο Πάρνηθα/Θρακομακεδόνες Πειραιάς Πεντέλη Περιστέρι Περιστέρι/Μπουρνάζι Πετρούπολη Πλάκα Πόρτο Ράφτη Ραφήνα Σούνιο Σπάτα Σταμάτα Φιλοθέη Χαϊδάρι Χαλάνδρι Χολαργός

 

CHEF ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΛΟΥΣΙΑΣ - Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΑΣ...

Το Estiatoria.gr συνάντησε τον διεθνή Chef Νίκο Κουλούσια, έναν άνθρωπο που κατάγεται από την Κοζάνη και κατάφερε πολύ νέος να "ταξιδέψει" την ελληνική μας κουζίνα σέ όλο τον κόσμο. Διαβάστε τη συνέντευξη που πήραμε για τον Νίκο Κουλούσια με σκοπό να σας γνωρίσουμε μια άλλη πτυχή της ελληνικής γαστρονομίας, που φτάνει σε κάθε άκρη της γης.

 

 

-Τι σημαίνει η μαγειρική για εσάς και πως ξεκίνησε η σχέση σας με αυτήν; 

Από μικρή ηλικία κατάλαβα πως η μαγειρική ήταν μέσα μου και πως αυτή θα ήταν το ταξίδι της ζωής μου. Όταν τα παιδιά της γειτονιάς τρέχανε να παίξουν ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια εγώ έπαιζα στον μπαχτσέ του θείου μου. Μου άρεσε να βλέπω πως μεγαλώνουν τα λαχανικά αλλά και πως μύριζαν. Αργότερα, στην ηλικία των 16 πήγα να σπουδάσω τη μαγειρική.

 

-Αφήσατε την ιδιαίτερη πατρίδα σας, την όμορφη Κοζάνη και φύγατε για τη Γερμανία με σκοπό την εργασία και τις σπουδές. Πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος και τι σας έδινε κουράγιο;  

 Δεν είναι ακριβώς έτσι, οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία και μου δώσανε αυτό το χάρισμα στην κούνια μου. Είναι όμορφο να έχεις ένα τέτοιο χάρισμα από αρχή αρκεί να ξέρεις να το εκμεταλλευτείς σωστά .

Βέβαια πρέπει να συμπληρώσω πως ήταν ένα δύσκολο κομμάτι να σπουδάσεις τη μαγειρική στη Γερμανία εκείνη την εποχή. Πήγαινες με βάση του σχολικού σου απολυτηρίου και ανάλογα μπορούσες να σπουδάσεις το όνειρο σου . 

Παρόλο που ήταν δύσκολος ο δρόμος, έπαιρνα τη δύναμη και την υπομονή, σκεπτόμενος το όνειρο μου "να μαγειρέψω"!

 

-Πριν ακόμα μπείτε στο club των διεθνών chef ποιοί ήταν οι πιο σημαντικοί ταξιδιωτικοί σταθμοί της καριέρας σας; Πότε αισθανθήκατε ότι επιβραβεύτηκε η δουλειά σας. Ποια ήταν η στιγμή ορόσημο για τα μετέπειτα όνειρά σας που σας έκανε να πείτε στον εαυτό σας «Νίκο αυτό που πέτυχες ήταν σημαντικό για σένα»… 

Για μένα δεν υπάρχουν σημαντικοί ταξιδιωτικοί σταθμοί που μπορώ να πω τώρα τα κατάφερα. Έχω ταξιδέψει και εργαστεί σαν επαγγελματίας Chef από την Αμερική και την Αφρική μέχρι τη Ρωσία έχοντας αποσπάσει σημαντικές βραβεύσεις. Χαίρομαι που αναγνωρίζετε αυτό που κάνω και που προσπαθούν να κλείσουν για μένα  κάποιες όμορφες νέες συνεργασίες σε παγκόσμιους προορισμούς. 

Αυτό με κάνει να σκέφτομαι πως υπάρχει ζήτηση για την ελληνική νέα κουζίνα. 

Όταν τελειώσω τη συνεργασία και αντιλαμβάνομαι το τι δουλεία κάναμε με όλη την ομάδα, τότε λέω στον εαυτό μου με ικανοποίηση "Νίκο την επόμενη λίγο ποιο πολύ" . Είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και πιστεύω αυτό με έφτασε στο σημείο να μπορέσω να ταξιδεύω. Κάτι που έχει τεράστιες απαιτήσεις. 

 

-Εσείς ξεκινήσατε ως μετανάστης- φοιτητής, στη συνέχεια ταξιδιώτης Chef για επαγγελματικούς λόγους, χωρίς όμως να το γνωρίζατε ότι στην ουσία δεν ήσασταν άλλο, από ένας πρεσβευτής για την Ελλάδα και την κουζίνα της. 

Εισπράξατε καθόλου κάτι θετικό από το ίδιο το κράτος; Σας φτάνει το ταξίδι ή επιθυμείτε την «Ιθάκη»;

 

Δεν το είχα σκεφτεί ότι ξαφνικά εκπροσωπώ την Ελλάδα τη χώρα μου με τα ταξίδια. Πάντα προσπαθούσα να φέρνω και την ελληνική κουζίνα στα μέρη που ταξίδευα. 

Η είσπραξη είναι το χαμόγελο και η υπερηφάνεια που νιώθει ο κόσμος όταν γυρνάω σπίτι μου στη χώρα μου. Μου άρεσε να ταξιδεύω και να μαγειρεύω με την ελληνική σημαία στη στολή μου. Γέμιζα μέσα μου από όλη τη διαδρομή μέχρι και την ολοκλήρωση της. Οι εμπειρίες είναι ανεκτίμητες. 

 

-Τι σημαίνει η Ελληνική σημαία στη στολή σας; Παίρνατε δύναμη από αυτήν; Αυτό και μόνο είναι μεγάλη διαφήμιση για τη χώρα μας, όταν έχετε βρεθεί ανάμεσα σε σημαντικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο και μάλιστα σε διαφορετικές ηπείρους… Είναι σαν να δίνετε ένα παρών για όλους εμάς και όσους ασχολούνται με την γαστρονομία. 

 

Η Ελληνική σημαία για μένα σημαίνει πολλά. Θέλω να δείχνω τη σημαία μας, να μιλάω με τον ξένο κόσμο για την κουλτούρα , τον τρόπο ζωής και την ιστορία μας. Βέβαια παίρνω δύναμη όταν έχω την ευκαιρία να τη φοράω επάνω μου,  νιώθω όμορφα, εθνικά υπερήφανος! 

 

-Πιστεύετε ότι η μαγειρική γεφυρώνει τους λαούς; Αν οι πολιτικοί ήταν μάγειρες θα ήταν διαφορετικός ο κόσμος μας; 

Η μαγειρική σίγουρα ενώνει ... Όλος ο κόσμος μαγειρεύει είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Πάντα θα υπάρχει μια κουβέντα, μια συμβουλή, μια ιδέα όπου και να είσαι από οποιονδήποτε για τη μαγειρική. Ο μάγειρας κάνει κάτι σαν λειτούργημα, προσφέρει ικανοποίηση αλλά και καλύπτει την βασική ανάγκη του ανθρώπου, να τραφεί. Σέβεται και τα υλικά και τον άνθρωπο. Αν και οι πολιτικοί είχαν τα ίδια αγνά κίνητρα, ναι σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Αν και οι πολιτικοί μια χαρά «μαγειρεύουν με τον δικό τους τρόπο τα δικά τους».  

 

-Ποιο είναι το πιάτο που θα προσφέρατε στον κ. Πούτιν μετά την πρώτη σας συνάντηση στη Μόσχα και τι θα μαγειρεύατε για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ αν τυχόν σας το ζητούσαν; 

Έχω την ευκαιρία να μαγειρεύω για τον πρόεδρο της Ρωσίας όποτε μου το ζητήσει . Είχαμε κάποιες συναντήσεις και μετά από την πρώτη συνάντηση. Εγώ φέρνω το παραδοσιακό πιάτο στη Μόσχα τα σπιτικά φαγητά της μητέρας που λέμε… 

Είναι δύσκολο να βρεις πλέον καλό αγνό ελληνικό φαγητό στο εξωτερικό. Ο κ.Πούτιν είναι λάτρης των ελληνικών μαγειρευτών με αγνές πρώτες ύλες. Όπως έμαθα ο κ. Ντόναλντ Τραμπ αγαπάει τους Έλληνες και είμαι σίγουρος πως έχει γευτεί κάτι από τη χώρα μας, διότι υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εστιάτορες στις ΗΠΑ.  Αλλά αν είχα την ευκαιρία θα του έδειχνα πως και η δικιά μας κουζίνα μπορεί να μετρηθεί με την Nouvelle Cuisine.  

 

-Η Ελληνική κουζίνα έχει μέλλον ακόμα; Θα φτάσει ποτέ να γίνει όπως η ιταλική ανά τον κόσμο; Η ερώτηση αυτή που σας κάνουμε ενέχει περίεργη σύγκριση αλλά η απάντησή σας μας ενδιαφέρει όπως και η οπτική της. 

Πιστεύω πως έχει πολύ μέλλον ακόμα, η ελληνική γη μας παρέχει πρώτες ύλες, φρέσκα και εποχιακά προϊόντα. Αυτή για μένα είναι μια τεράστια διαφορά προς την ιταλική κουζίνα, που οι περισσότεροι στο εξωτερικό παίρνουν κάποια έτοιμα προϊόντα. Όχι ότι είναι άσχημο αυτό, άπλα πηγαίνουμε σε άλλη νοοτροπία . 

Η ελληνική κουζίνα ζει από το φρέσκο. Οι ντομάτες, τα αγγουράκια και τα μυρωδικά από τον κήπο μας.  Η φάρμες και μόνο που έχουμε είναι περιουσία για τη γαστρονομία μας. Είναι φύση αδύνατον να προχωρήσουμε σε έτοιμα. Βέβαια πρέπει να πω πως στο εξωτερικό έχεις να δουλέψεις με τα ντόπια, τα δικά τους, αλλά εκεί θα φανεί η τέχνη του μάγειρα που την φέρνεις από την Ελλάδα. Η ιταλική κουζίνα μοιάζει τεχνικά με τη δικιά μας, απλά πιστεύω πως ήρθε και τη μάθανε ποιο γρήγορα σε σχέση με τη δικιά μας. Αυτό αλλάζει σιγά σιγά.  

 

-Σε ποια ηλικία σας βρίσκουμε σήμερα και ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;  

Είμαι μόλις 35 ετών, θέλω να συνεχίσω δυναμικά όπως τώρα και να ταξιδεύω και να φέρνω την Ελλάδα πιο κοντά σε χώρες που δεν την ξέρουν. άποια στιγμή και ένα μεγάλο όνειρο είναι να φέρω όλον αυτόν τον κόσμο που γνώρισα επαγγελματικά στα ταξίδια μου στην Ελλάδα. Να γίνει ένα μεγάλο φεστιβάλ και να κάνουν αυτοί σε μας αυτό που κάνω εγώ και η ομάδα μου σε αυτούς.  

-Τι κρύβεται πίσω από έναν επιτυχημένο Chef σαν εσάς;

Η ερώτηση σας με κάνει να χαμογελάω… Δεν κρύβεται τίποτα ιδιαίτερο, ειλικρίνεια και αγάπη σε αυτό που κάνουμε πάνω από όλα… Όμως να παραμένεις ταπεινός και να σέβεσαι τους συναδέλφους σου. 

 

 -Η συμβουλή σας προς έναν νέο Chef σχολής; 

Θέλω τα νέα τα παιδιά να μην τα παρατάνε και να κρατάνε τα όνειρα και την πίστη τους. Εμείς πρέπει να κάνουμε το κάθε δυνατό να πραγματοποιηθούν τα όνειρα τους διότι είναι η νέα μας γενιά. Αυτά τα παιδιά θα έρθουν κάποτε στης θέσεις μας.
 

-Χαρήκαμε που σας συναντήσαμε σαν Estiatoria.gr και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε το πολύτιμο έργο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για την συνάντηση μας, και εύχομαι να πάτε τόσο δυναμικά όπως πηγαίνετε. Είναι ένα καταπληκτικό έργο που μας ενώνει με όλους τους συναδέλφους και γινόμαστε όλη μια οικογένεια. Να είστε πάντα καλά!