Αναλυτική Αναζήτηση Εστιατορίων

Αναζήτηση με κατηγορία

Newsletter

Κάθε εβδομάδα τα καλύτερα νέα της πόλης στο e-mail σας!

 

 

 

 

Η αγορά στο πιάτο σου new

   

Βρείτε Εστιατόριο με Περιοχή

Αγία Βαρβάρα Αγία Παρασκευή Αγιος Δημήτριος Αγιος Ιωάννης Ρέντη Ακρόπολη Αλιμος Αμπελόκηποι/Πανόρμου Ανάβυσσος Ανατολική ακτή Ανοιξη Ανω Πετράλωνα Αφίδνες/Κιούρκα Βάρκιζα Βαρυμπόμπη Βούλα Βουλιαγμένη Βριλήσσια Γαλάτσι Γλυφάδα Δάφνη Δροσιά Ελληνικό Ίλιον Καισαριανή Κάλαμος Καλλιθέα Καπανδρίτι Καρέας Κέντρο Κεραμεικός/Γκάζι Κεφαλάρι Κηφισιά Κινέτα Κολωνάκι Κορωπί Λαύριο Λουτράκι Λούτσα - Αρτέμιδα Λυκόβρυση Μακρυγιάννη Μαραθώνας Μαρούσι Μελίσσια Μεταμόρφωση Μοναστηράκι/Ψυρρή Μοσχάτο Νέα Ερυθραία Νέα Ιωνία Νέα Μάκρη Νέα Σμύρνη Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα Νέο Ηράκλειο Νέο Ψυχικό Νίκαια Παγκράτι/Βύρωνας Παιανία/Κάντζα Παλαιό Φάληρο Πάρνηθα/Θρακομακεδόνες Πειραιάς Πεντέλη Περιστέρι Περιστέρι/Μπουρνάζι Πετρούπολη Πλάκα Πόρτο Ράφτη Ραφήνα Σούνιο Σπάτα Σταμάτα Ταύρος Φιλοθέη Χαϊδάρι Χαλάνδρι Χολαργός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΑΚΗΣ | DREAMS DO COME TRUE...  INTERVIEW by Estiatoria.gr

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος 'Ελληνας chef Γιάννης Σολάκης (Honored partner chef του Estiatoria.gr) σε μια αυθόρμητη συνέντευξη με πολύ νόημα.

 

Κύριε Σολάκη, σας ευχαριστούμε καταρχήν για την τιμή που μας κάνετε να μας απαντήσετε σε ερωτήσεις, που μας ενδιαφέρει να μάθουμε για την επιτυχημένη πορεία σας, αλλά πρωτίστως το κοινό του Estiatoria.gr. Αλήθεια, πως ξεκίνησε το ταξίδι της ζωής σας σε αυτόν το μαγευτικό χώρο της γαστρονομίας και της μαγειρικής; Αισθάνεστε ότι όσα έχετε κατακτήσει και έξω από την Ελλάδα μας, μοιάζουν με όνειρο; Και πως αυτό το όνειρο ζωής του τότε νέου σεφ γίνεται αντιληπτό σήμερα; 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από παιδί αγαπούσα ό,τι ήταν δημιουργικό και χρειαζόταν φαντασία. Αυτά  τα δύο συστατικά με οδήγησαν σε αυτό που είμαι σήμερα. Έτσι αποφάσισα, γιατί αγαπούσα και τα ταξίδια, να φύγω στο εξωτερικό για σπουδές επάνω στη μαγειρική τέχνη. Πρώτος μου και σπουδαίος σταθμός το Λονδίνο, όπου έμεινα χρόνια. Mαθήτευσα, εργάστηκα και κατόπιν ταξίδεψα στη Νέα Υόρκη αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου παρέμεινα για αρκετό καιρό. Η νοσταλγία όμως για την Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, με έκανε να επιστρέψω.Θεωρώ ότι εργάστηκα σκληρά, αλλά υπήρξα και τυχερός, γιατί  κατά την επάνοδό μου συνεργάστηκα με τα καλύτερα εστιατόρια στην Αθήνα, όπου και βραβεύτηκα, αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς  όπως η Μύκονος, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, κ.α Σήμερα η δικαίωση που νοιώθω μετά από τόσα χρόνια με κάνει να αισθάνομαι πλήρης και ικανοποιημένος. Γιατί ό,τι ονειρεύτηκα πολλές φορές ξεπέρασε και τις προσδοκίες μου. Δεν ξέρω αν αυτό ονομάζεται επιτυχία..., είναι όμως σίγουρο, ότι αυτό ήθελα να ζήσω και το έζησα!

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον «Έλληνα Σεφ»; Έχει εφόδια και προοπτική στον παγκόσμιο χάρτη; 

Έλληνας Σεφ... Πιστεύω ότι  ξεκινάμε αρχικά με ένα προνόμιο έναντι των ξένων. Η χώρα μας παράγει εξαιρετική πρώτη ύλη σε μεγάλη ποικιλία είτε αυτό λέγεται κρέας, ψάρι, λαχανικό, η φρούτο. Όταν παντρεύεται λοιπόν το ταλέντο του καλού επαγγελματία με τα σωστά υλικά το αποτέλεσμα οφείλει να είναι ξεχωριστό. Είναι γνωστόν τοις πάσι, ότι έχουμε υπέροχη κουζίνα, που είναι αναγνωρισμένη και αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Φημιζόμαστε γι αυτό! Απλά η αγορά είναι μικρότερη και τα μεγέθη μη συγκρίσιμα. Είναι δύσκολο οπότε, ένας Έλληνας σεφ να διαπρέψει στο εξωτερικό, αρχής γενομένης της αντανάκλασης που θα έχει το έργο του σαν βάση από την ίδια του τη χωρα. Όχι ότι δεν γίνεται… αλλά χρειάζεται δουλειά, πείσμα και επιμονή. Μετά όλες οι πόρτες ανοίγουν.

 

Γνωρίζουμε ότι έχετε αναλάβει ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Ολλανδίας. Πως αντιλαμβάνεται ο κόσμος τις ελληνικέ γεύσεις; 

Ναι, και δεν είναι το μόνο που έχω αναλάβει. Τα τελευταία χρόνια κινούμαι μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού. Το κάνω πάντα με χαρά και ενθουσιασμό. Στο εξωτερικό αγαπούν πολύ την κουζίνα μας και το βλέπω από τα γεμάτα εστιατόρια καθημερινά. 

 

Έχει προοπτική η ελληνική κουζίνα σαν εξάπλωση στα εστιατόρια όλου του κόσμου; 

Ναι, φυσικά. Γιατί όχι; Οργάνωση χρειάζεται, ενημέρωση και δουλειά. Η ελληνική γαστρονομία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως.

 

Ποια είναι η παγκόσμια τάση αυτή τη στιγμή; Τι αποτελεί trend στις κουζίνες σε παγκόσμιο επίπεδο; 

Go back to natural. Αυτό τα λέει όλα. Επιστροφή στην απλότητα. Όσο για τις κουζίνες που προτιμώ, φυσικά είναι η μεσογειακή και κατ επέκταση, η Ελληνική. Κάθε κουζίνα φυσικά έχει την αξία της απλά είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

 

Το τρίπτυχο της επιτυχίας; 

Κανονικά θα έπρεπε να λέγεται «οκτάπτυχο»… Αλλά αφού ζητάτε τρείς… Συνείδηση, εργατικότητα και φαντασία λοιπόν… 

 

Είναι εύκολο να σχεδιάσει ένας σεφ ένα νέο μενού μέσα στα πλαίσια ενός νέου concept; 

Τίποτα δεν είναι εύκολο σε αυτή τη δουλειά κι ας φαίνεται. Ένας νέος κατάλογος χρειάζεται ενημέρωση, μελέτη, διαφοροποίηση, αντίληψη και να πιάνεις στον αέρα τι ζητάει ο κόσμος. Τι επιθυμεί…. Ποιά είναι η τάση και τι ζητάει η αγορά.

 

Τι είναι εκείνο που αναπαύει τον Γιάννη Σολάκη; Πως είναι η καθημερινότητα σας; 

Έχει μεγάλη σημασία για μένα πρώτα απ΄ όλα η ψυχική μου ηρεμία, για να μπορώ να αποδώσω τα μέγιστα στη δουλειά μου. Έτσι προτιμώ όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος να ταξιδεύω. Χαίρομαι τη φύση, μου αρέσει να περνάω κάποιες ώρες με την οικογένειά μου και τους φίλους μου, και προσπαθώ να βρίσκω χρόνο να ξεκουράζομαι.

 

Τα σχέδιά σας από δω και πέρα; Μας κρύβετε εκπλήξεις; 

Εκείνο που ονειρεύομαι και επιδιώκω είναι συνέχεια να εξελίσσομαι, γιατί η γαστρονομία δεν έχει τέλος. Όσο για τις εκπλήξεις αν τις κοινοποιούσα θα έπαυαν να είναι εκπλήξεις…

 

Η γνώμη σας για το Estiatoria.gr; 

 

Η πορεία του Estiatoria.gr είναι πασιφανές, ότι είναι ανοδική και έτσι εύχομαι να συνεχίσει. Χρειαζόμαστε όλοι ένα μέσον που ξεπερνάει τα όρια του διαδικτύου και υποστηρίζει την ελληνική γαστρονομία με σοβαρότητα. Καλή συνέχεια λοιπόν σε ό,τι κάνετε και ειλικρινά ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την φιλοξενία. Γιάννης Σολάκης.