Tο Σάτς ή Saj είναι σκεύος των χωρών της Μέσης Ανατολής, τόσο βασικό στη χρήση ώστε σε αυτό έψηναν και ψήνουν μέχρι σήμερα το ψωμί τους οι Aραβες (τα επίπεδα στρογγυλά ψωμιά, γνωστά σαν αραβικές πίτες).Η χρήση του Σάτς είναι εξαπλωμένη σε όλη την Ελλάδα όπου έχει μεταφερθεί μέσω των προσφύγων του Πόντου και της Μ Ασίας. Μεταλλικό, πήλινο ή πέτρινο, η λογική είναι ίδια: μια επιφάνεια καμπυλωτή ή ίσια που ζεσταίνεται πάνω στη φωτιά και μπορεί να ψήσει πάνω της λεπτή ζύμη ψωμιού ή πίτες.

Για τη δημιουργία της λεπτής αυτής ζύμης λοιπόν χρησιμοποιούμε τόσο απλά όσο και αγνά υλικά. Μέσα από μια διαδικασία αργής ζύμωσης η οποία προϋποθέτει σωστό χρόνο και ανάλογη <ξεκούραση> καταλήγουμε σε ένα εύπλαστο ,μαλακό και αφράτο ζυμάρι το οποίο και κόβουμε σε μικρότερα μπαλάκια που είναι έτοιμα να μας δώσουν το πολυπόθητο χειροποίητο φύλλο .Η διαδικασία του ανοίγματος γίνεται με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο πάνω σε σοφρά και με τον αγαπημένο και γεμάτο αναμνήσεις πλάστη της γιαγιάς και μάλιστα μπροστά στα μάτια του πελάτη! Μετά το άνοιγμα,  το στρόγγυλο πλέον φύλλο εφόσον διπλωθεί σε παραλληλόγραμμο είναι έτοιμο να δεχτεί τη γέμισή. Επιλογές όπως φέτα ,κοτόπουλο ,κιμάς ,τσουκνίδα ,πράσο ,μοσχάρι ,καβουρμάς από βουβάλι και αρκετές ακόμα  καλομαγειρεμένες γεύσεις με υγιεινό τρόπο και χωρίς τσιγάρισμα με βασικό συστατικό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε όλες της συνταγές μας και με προσθήκη μπαχαρικών όπως κουρκουμάς ,κόλιανδρο ,κύμινο ,μπαχάρι ,κανέλα κ.α. είναι έτοιμες να γεμίσουν το καλοανοιγμένο φύλλο το οποίο γεμάτο πλέον καταλήγει πάνω στην καυτή μεταλλική πλάκα (σάτς) που ξεροψήνει τη λεπτή ζύμη και λιώνει τη γέμιση δημιουργώντας στην επιφάνεια της τα λεγόμενα <μάτια>- φουσκάλες από τα οποία πήρε και το όνομά του Gozleme (goz=μάτι)

 

Το εστιατόριο “Satsi” στις Σέρρες έχει κερδίσει υποψηφιότητα για το Gold Award of Quality & Taste στον πανελλαδικό θεσμό βραβείων ποιότητας & γεύσης των Estiatoria.gr Premium Awards 2018 στην κατηγορία “Street Food – Ethnic cuisine”

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παρασκευής και του ψησίματος πάνω στο σκεύος σάτς η πίτα βγαίνει ,διπλώνεται στα δύο και κόβεται σε ανάλογα κομμάτια και είναι  έτοιμη να χαρίσει μοναδικές γευστικές απολαύσεις φέρνοντας ταυτόχρονα κοντά γευστικές αναμνήσεις καλά διατηρημένες στο χρόνο ,μέσα από αγνά και παραδοσιακά υλικά. Η επιλογή των πρώτων υλών γίνεται με αυστηρές προδιαγραφές από τοπικούς παραγωγούς του σερραϊκού κάμπου με κριτήριο πάντα την ποιότητα και την αγνότητα των υλικών.

Όλες οι πρώτες ύλες επιλέγονται από ντόπιους παραγωγούς τοπικών συνεταιρισμών και μονάδων παραγωγής με εμπιστοσύνη και αγάπη στη σερραϊκή γη που απλόχερα χαρίζει τους πλούσιους καρπούς της. Έτσι, πετυχαίνουμε τη διασφάλιση της άριστης και σταθερής ποιότητας στηρίζοντας ταυτόχρονα τους Σερραίους  παραγωγούς, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας. Με γνώμονα λοιπόν τη φρεσκάδα και την αγνότητα των πρώτων υλών καθώς αυτές μαγειρεύονται αποκλειστικά με παρθένο ελαιόλαδο καθημερινά και σε μικρές ποσότητες και τυλίγονται αποκλειστικά σε ζυμάρι ημέρας πετυχαίνουμε ένα συνδυασμό γεύσεων πλούσιο σε θρεπτική αξία προσφέροντας ένα πλήρες γεύμα που καλύπτει διατροφικές ανάγκες σε φυτικές ίνες ,πρωτεΐνη ,ασβέστιο και υδατάνθρακες κάνοντας το δημοφιλές και αγαπητό και σε vegan κοινό δίνοντας πάντα νόστιμο και εύγεστο αποτέλεσμα.


Εξέλιξη και καινοτομία του παραδοσιακού gozleme έτσι όπως αυτό μας παραδόθηκε αποτελεί η επιλογή πληθώρας γευστικών αλμυρών προτάσεων αλλά και της σπιτικής κρέμας, δίνοντας την εναλλαγή του γλυκίσματος. Το τελικό λοιπόν γλυκό αποτέλεσμα ανταγωνίζεται την κλασσική γεύση της μπουγάτσας με κρέμα δίνοντας την ευκαιρία στον καταναλωτή να δοκιμάσει κάτι καινούριο και καινοτόμο απο την κλασσική εκδοχή της ,δοσμένη με υγιεινό τρόπο χωρίς περιττά λιπαρά και χωρίς την χρήση κατάψυξης αφού προσφέρεται στον πελάτη μετά την παραγγελία του σε μόλις 4΄ λεπτά!

Επίσης καινοτομία του προϊόντος αποτελεί ακριβώς το ίδιο το προϊόν καθώς έχει εισαχθεί πρόσφατα στην αγορά και είναι διαθέσιμο για το σερραϊκό κοινό με τη συγκεκριμένη μορφή. Ο gozleme  αποτελεί ένα άρτιο συνδυασμό του παλιού με το νέο, της παράδοσης με το σύγχρονο ,του κλασσικού με το μοντέρνο ,της παλιάς ιδεολογίας μαγειρέματος με τη νέα τάση, καθιστώντας το gozleme διαχρονικό και καινοτόμο εκ φύσεως καθώς δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα στη αγορά.

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν χαρακτηρισμό στο <νέο> gozleme αυτός θα ήταν <ανατολίτικο gourmet street food >. Ανατολίτικο καθώς προέρχεται από την παράδοση των χωρών της Ανατολής,gourmet χάριν της άριστης ποιότητας των πρώτων υλών και street food καθώς παράγεται <γρήγορα> στην περίπτωση του gozleme όμως το <γρήγορα> δεν συνεπάγεται με το πρόχειρα.

Καινοτομία μας λοιπόν, συν τοις άλλοις, αποτελεί και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι αυτό ότι καταφέραμε με τον νέο gozleme να παντρέψουμε αρμονικά το γρήγορο φαγητό (καθώς η διαδικασία παρασκευής και ψησίματος διαρκεί 3-4 λεπτά) με το μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Καινοτόμο εγχείρημα που συνδυάζει το <γρήγορο> με το <ποιοτικό> με πίστη στην παράδοση και στα έθιμα και αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί και πρέπει να αποτελεί κομμάτι του παρόντος για να υπάρξει μέλλον στον χώρο της εστίασης.

Έτσι αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις επιταγές της εποχής για γρήγορο και εύκολο γεύμα χωρίς όμως να παραμερίζουμε την ανθρώπινη επιθυμία για καλό φαγητό καινοτομήσαμε με τον παραδοσιακό gozleme ,προϊόν που το έχει αγαπήσει και προτιμήσει το καταναλωτικό κοινό καθώς αναγνωρίζει την αξία ενός ποιοτικού προϊόντος στην ανάλογα χαμηλή τιμή .Ως επιχείρηση δουλέψαμε προσεκτικά πάνω στον τομέα-χαμηλή τιμή και μέσα από έρευνα καταλήξαμε ότι μπορούμε και είναι εφικτό να εισάγουμε στην αγορά ένα προϊόν με υψηλή ποιότητα και την ανάλογη χαμηλή τιμή .Δρώντας επιχειρηματικά και αφουγκρασμένοι την δεδομένη οικονομική κατάσταση πετύχαμε τη χρυσή τομή υψηλής ποιότητας-χαμηλής τιμής και για το λόγο αυτό ο γκιοζλεμες έχει απηχήσει στο αγοραστικό κοινό.

 

 

image