Το Avaton 1739 είναι ένα all day café & wine bar στην ταράτσα ενός Παλιού Μοναστηριού, της Παλαιάς Μονής Ουρσουλινών καθώς επίσης και Σχολής Ουρσουλινών Νάξου. Το κτίριο της Μονής περικλείει με πέτρινα τείχη τα σύνορα του Ενετικού Κάστρου που έχτισε ο Μάρκος Σανούδος το 1207 ιδρύοντας το Δουκάτο του Αιγαίου στο νησί της Νάξου . Ο Ενετός Σανούδος κατέκτησε 17 νησιά του Αιγαίου και εδραιώθηκε στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.
Στο κτίριο φιλοξενούνται πολλοί μουσειακοί χώροι όπως η παλιά κουζίνα των Ουρσουλινών καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου το οποίο θεωρείται το δεύτερο σημαντικότερο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας από άποψη αρχαιολογικών ευρημάτων Κυκλαδικού Πολιτισμού.
Το κτίριο που είναι μεσοτοιχία με την Παλαιά Μονή Ουρσουλινών αποτελεί την παλιά Μονή Ιησουιτών που εγκαταστάθηκαν στο νησί της Νάξου και μετέπειτα εξελίχθηκε στην Εμπορική σχολή όπου φοίτησε ο Νίκος Καζαντζάκης ο οποίος ήταν Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας και θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ο περισσότερο μεταφρασμένος στο εξωτερικό .
Στο παλιό Μοναστήρι της Σχολής Ουρσουλινών τα κορίτσια της εποχής είχαν την ευκαιρία να μορφωθούν και να ασκήσουν μεγάλο φιλανθρωπικό έργο . Στο Μοναστήρι επιτρέπονταν μόνο γυναίκες. Ήταν Άβατον. Το κτίριο βρίσκεται λίγα μέτρα από την Καθολική Μητρόπολη της Νάξου
και την Καθολική Αρχιεπισκοπή.

  • Το μενού βασίζεται σε ελληνικές πρώτες ύλες από τοπικές ναξιώτικες βιολογικές και οργανικές φάρμες. Απολαύστε την εξαιρετική κουζίνα του Chef Χάρη Μπονάνου.

Το εστιατόριο βραβεύτηκε πρόσφατα με το Βραβείο Αυθεντικής Ελληνικής Κουζίνας® Gold Award 2022

Chef Χάρης Μπονάνος

Chef Χάρης Μπονάνος

image