ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ | ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ!
Γνωρίσαμε την οικογένεια Μωραϊτη – Ακριτίδη και μας άνοιξε την καρδιά της για την ιστορία και τις όμορφες μνήμες των παππούδων της που είναι χρωματισμένες από αυθεντικές γεύσεις και αρώματα της Μικράς Ασίας. Το μεγάλο δημιούργημα τους οι “Γεύσεις από την Πόλη” αριθμούν ήδη 3 επιτυχημένα εστιατόρια, το πιο πρόσφατο στη Νέα Σμύρνη, και το μέλλον είναι τόσο ευοίωνο όσο ήταν και το παρελθόν… Δοκιμάζοντας τα κεμπάπ τους νιώσαμε τη νοστιμιά και τη διαφορετικότητα, την τέλεια υφή αλλά και όψη και σταθήκαμε στην φίνα και ντελικάτη αρωματική επίγευση που σε ταξιδεύει πραγματικά στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη. Σίγουρα τα λόγια δεν είναι ποτέ αρκετά… Απαιτείται η δοκιμή σας! Προτείνεται από το Estiatoria.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ESTIATORIA.GR
– Πότε ξεκίνησε η αλυσίδα και ποια ήταν η αφορμή για να μπείτε στην διαδικασία να βάλετε στην αγορά της εστίασης ένα τόσο άριστο προϊόν σαν το κεμπάπ σας;
– Οι πατεράδες και παππούδες μας είναι από την Δραπετσώνα και την Κοκκινιά. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλώσει μέσα στα πρώτα κεμπαπτζίδικα , που φτιάχτηκαν τη δεκαετία του 50, από τους Μικρασιάτες που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Έχοντας λοιπόν τις παλιές μνήμες από τις αυθεντικές γεύσεις , θεωρήσαμε ότι έπρεπε να τις ξαναβγάλουμε έτσι όπως τις θυμόμασταν. Το 2010 λοιπόν σαν οικογενειακή επιχείρηση Μωραϊτη – Ακριτίδη, αφού καταφέραμε να τις ξαναδημιουργήσουμε ανοίξαμε το πρώτο μας εστιατόριο στη Δροσιά.
-Το «Γεύσεις από την Πόλη» έχει καταφέρει να κερδίσει φανατικούς φίλους με 3 εστιατόρια. Μόλις ανοίξατε ένα ακόμα στη Νέα Σμύρνη. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;
-Η ποιότητα της δουλειάς που έγινε στο πρώτο κατάστημα, αναγνωρίστηκε αμέσως από το κοινό αλλά και τους επαγγελματίες του είδους. Από την επόμενη κιόλας χρονιά, άρχισαν να εμφανίζονται και άλλα μαγαζιά με το ίδιο ακριβώς στιλ. Δηλαδή το παλιό, αυθεντικό μεριδάδικο, το παλιό αυθεντικό σουβλάκι σε χώρους που να σε ταξιδεύουν στις απλές γειτονιές που μεγαλώσαμε. Η φιλοσοφία των καταστημάτων μας είναι μια συνολική εμπειρία γεύσης η οποία για να διατηρηθεί θέλει γνώση, επιμονή και προσήλωση στην αρχική ιδέα. Αυτή η φιλοσοφία απαιτεί τα καταστήματα αυτά να δουλεύονται από την ίδια οικογένεια. Αρα αναγκαστικά δεν μπορούμε να ανοίξουμε πολλά τέτοια μαγαζιά στο μέλλον.
– Θεωρείτε ότι ο κόσμος μπορεί να δει την διαφορά από κεμπάπ σε κεμπάπ; Εμείς πάντως τα δοκιμάσαμε και βρήκαμε στοιχεία μοναδικά σε αυτό Θέλουμε να μάθουμε από εσάς μπορεί ο καθένας να ισχυριστεί ότι κάνει το τέλειο κεμπάπ. Ο κόσμος έχει κριτήριο στο να τα διαχωρίζει;
-Εμείς βάλαμε ένα στοίχημα. Να μάθουμε τον κόσμο να τρώει το σουβλάκι μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και χειροποίητη πίτα. Στην αρχή ήταν δύσκολο, αλλά με την επιμονή μας κερδίσαμε το στοίχημα. Ο κόσμος με αυτό τον τρόπο, είδε την διαφορά από κεμπάπ σε κεμπάπ αμέσως. Ο κόσμος καταλαβαίνει τη διαφορά της αυθεντικής γεύσης όταν η πρώτη ύλη είναι άριστης ποιότητας, φρέσκια, χωρίς συντηρητικά και μαγειρεμένη απλά. Χωρίς πολλά παρελκόμενα που θα τον παραπλανήσουν. Στα εστιατόρια «Γεύσεις απο την πόλη» δεν υπάρχει τίποτα που να μην αγοράζεται την ίδια μέρα και να μην φτιάχνεται με τα χέρια.
– Τι πρέπει να έχει μέσα το τέλειο κεμπάπ και πια είναι η διαδικασία για να φτάσει σωστό στο πιάτο. Υπάρχει μεγάλη διεργασία και προετοιμασία;
-Το κάθε τι για να έχει το τέλειο αποτέλεσμα πρέπει να φτιάχνεται με αγάπη και γνώση. Αυτά τα δύο κατά τη γνώμη μας σε συνδυασμό με ατελείωτο έλεγχο κάθε διεργασίας μέσα στο εστιατόριο, μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
– Αποτελεί τελικά μια συνταγή συναισθηματικό θησαυρό για κάποιον; Πόσο μαγικό είναι το ταξίδι πίσω στο χρόνο εκείνα τα χρόνια που ο παππούς σας μάθαινε την τέχνη αυτή;
– Οι μνήμες που μπορεί να διατηρεί ένας άνθρωπος είναι μεγάλος θησαυρός. Το να μπορεί κιόλας αυτές τις μνήμες να τις ζωντανεύει και να τις κάνει δημιουργίες, είναι για μας τους νεότερους αυτό που λέτε, ταξίδι πίσω στο χρόνο. Ένα ταξίδι που όλοι το έχουμε ανάγκη. Οι γιαγιάδες μας ήταν Σμυρνιές και Πόντιες. Η κουζίνα τους, ήταν η αγάπη τους. Μαγειρεύανε πρακτικά και νόστιμα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοιο φαγητό.
– Θεωρείτε ότι είναι μόδα αυτή που βιώνουμε σχετικά με την έξαρση των κεμπάπ στην Αθήνα; Θα συνεχίσει να μας πολιορκεί; Εμάς πάντως μας αρέσει και στηρίζουμε την ιδέα;
– Ο κόσμος δεν τρώει κάτι επειδή είναι μόδα αν δεν είναι ωραίο. Προφανώς βγήκαν εστιατόρια που προσφέρουν καλό κεμπάπ οπότε ο κόσμος το αγκάλιασε σαν ένα γευστικό έδεσμα και φθηνό. Το κεμπάπ είναι όμως πολύ δύσκολο προϊόν. Δεν μπορούν πολλοί να το φτιάξουν ώστε να μην κάθεται βαρύ. Όποιοι μπορούν να το κάνουν αυτό αλλά και να το ψήνουν σωστά , θα απολαμβάνουν για πάντα την προτίμηση του κόσμου. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι το κεμπάπ ήρθε για να μείνει.
-Σας ευχαριστούμε πολύ! Ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και ο κόσμος να απολαμβάνει το κεμπάπ σας και όλο το υπόλοιπο μενού που είναι επίσης άριστο.
– Και εμείς ευχαριστούμε το Estiatoria.gr για την ευκαιρία των όσων ειπώθηκαν.


►ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ “ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ” ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΣΗΜΕΙΑ: