ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ESTIATORIA.GR
Ο chef και επιχειρηματίας Αλέξανδρος Παπανδρέου μιλάει στο Estiatoria.gr για την επιτυχημένη πορεία του τα τελευταία 20 χρόνια…
– Πως ξεκινήσατε την καριέρα σας σαν επαγγελματίας Chef; Ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα από το περιβάλλον σας που σας ώθησαν προς την αγάπη για τη μαγειρική και ποιο ήταν το πρώτο μεγάλο σκαλοπάτι που ανεβήκατε που σας έκανε περήφανο;
H καριέρα μου στην κουζίνα άρχισε από την αγάπη μου για αυτή. Έτσι πήγα να δουλέψω πριν σπουδάσω σε ένα εστιατόριο για μια εβδομάδα να δω πως είναι και αν πραγματικά ήταν αυτό που μου άρεσε και έμεινα 9 μήνες. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν οι σπουδές σε Γαλλία και Αμερική και για αρκετά χρόνια ήμουν ενεργός καθημερινά μέσα στις κουζίνες. Τα τελευταία χρόνια έχω φτιάξει την δικιά μου εταιρεία όπου προσφέρω υπηρεσίες για την διατροφή την συγγραφή συνταγών και την κοστολόγηση, και παράλληλα ασχολούμαι και με την συγγραφή βιβλίων, την συμβουλευτική εργασία για πολυεθνικές εταιρείες αλλά και αλυσίδες εστίασης. Όσο για το σκαλοπάτι που με έκανε περήφανο πιστεύω ότι δεν είναι ένα αλλά όλα αυτά που καθημερινά ανεβαίνω σε αυτή την πορεία τα τελευταία 20 χρόνια.
– Πως αντιλαμβάνεστε την ελληνική γαστρονομία σήμερα και πως την οραματίζεστε στην παγκόσμια κουζίνα; Έχει την αναγνωσιμότητα που θα έπρεπε;
Η Ελληνική Γαστρονομία και η Ελληνική Κουζίνα είναι τα τελευταία χρόνια πρωταγωνίστρια σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Τώρα είναι η ευκαιρία της χώρας μέσα από την κουζίνα της, που είναι και ένα από τα βασικά κομμάτια του πολιτισμού της, να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές της. Όσο για εμάς τους chef θα πρέπει μέσα από την δικιά μας δουλειά να βοηθήσουμε και να προβάλουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τις τοπικές κουζίνες και φυσικά τα τοπικά προϊόντα. Όσο για την αναγνωσιμότητα πιστεύω ότι έχει αρχίσει να την έχει και αυτό είναι ένα θετικό βήμα.
– Αυτό που ονομάζουμε εστιατορικό consulting και αρχίζει να αποκτά παρουσία και δυναμικό ρόλο στην εστίαση, θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο για έναν επιχειρηματία του χώρου που ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βήματα ή αν όχι τα πρώτα να ανανεώσει τον χαρακτήρα του εστιατορίου του; Η γνώμη μας είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες έχουν κάνει λάθη που τα πληρώσανε σαν χρήμα πολύ ακριβά από έλλειψη γνώσεων και υπερεκτίμησης των ιδεών τους πάνω στα projects τους.
Αυτό που έχει γίνει στην Ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών στην εστίαση δεν είχαν σχέση με τον χώρο γιατί η βασική τους δουλειά ήταν εντελώς διαφορετική. Αυτό που έγινε είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν εμπιστευτήκαν ανθρώπους με γνώσεις και επένδυσαν περισσότερα χρήματα σε ντεκόρ παρά στην ίδια την κουζίνα τους. Αντίστοιχα σε Ιταλία και Γαλλία οι περισσότεροι επιχειρηματίες σε εστιατόρια είναι οι ίδιοι οι chef. Πιστεύω ότι αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει σιγά σιγά και αυτό φαίνεται γιατί πλέον βλέπουμε πολλά εστιατόρια που οι chef είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες η έστω έχουν ένα μεγάλο ποσοστό στο εστιατόριο.
– Έχετε κάποιο χόμπυ που εξασκείτε στον ελεύθερο χρόνο σας; Εμείς γνωρίζουμε ότι είστε μαραθωνοδρόμος! Τι κερδίζετε από την ιδιότητα του δρομέα;
Έχω τερματίσει αρκετούς μαραθωνίους και στη Νέα Υόρκη… Αν και έχω ελάχιστο χρόνο για προπόνηση, είναι κάτι που με γεμίζει και το έχω απόλυτη ανάγκη ώστε να έχω έναν δημιουργικό και υγιή νου. Αν υπάρχει θέληση για κάτι βρίσκουμε τον τρόπο για να φτάσουμε στο επιθυμητό.
– Ποια είναι η γνώμη σας για το μέσον μας Estiatoria.gr;
Μιας και όλα κινούνται στο internet το Εstiatoria.gr είναι μια πολύ καλή προσπάθεια η οποία κάθε μέρα βελτιώνεται με πολλά καινούργια εστιατόρια και κριτικές. Είναι μια ιστοσελίδα που βοηθάει πάρα πολύ τον καταναλωτή να δει που θα πάει να φάει με την παρέα του και είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια θα φτάσει ακόμα ψηλότερα σαν μέσο ενημέρωσης γύρω από τη γαστρονομία και τη διασκέδαση.