ΤΑΣΟΣ ΝΤΟΥΜΑΣ | ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ!
Ο Πανελλαδικός θεσμός βράβευσης Estiatoria.gr Premium Awards 2017 και η επιτροπή του θεσμού απέδωσε στον Τάσο Ντούμα (Εστιατόριο Λεύκες, Γαλάτσι) τον τίτλο “Πρόσωπο της Χρονιάς για την Ελληνική Γαστρονομία”. Ήταν μια σημαντική διάκριση στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που μέσα από τη ζωή του έκανε τη γαστρονομία τρόπο ζωής και με τον δικό του τρόπο προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια τις γνώσεις του σε νεαρούς chef αλλά και πολλά στον χώρο της μοντέρνας Ελληνικής κουζίνας. Να σημειώσουμε ότι το εστιατόριο του Λεύκες βραβεύτηκε επίσης με το βραβείο ποιότητας & γεύσης “Estiatoria.gr Premium Awards 2017” στην μοναδική κατηγορία ¨Μοντέρνα Ελληνική κουζίνα”. Η τιμητική αυτή διάκριση δόθηκε αποκλειστικά στον Τάσο Ντούμα για τη χρονιά 2017. Συγχαρητήρια λοιπόν και εις ανώτερα!
Δείτε εδώ πρόσφατη συνέντευξη για τον Τάσο Ντούμα:
ΤΑΣΟΣ ΝΤΟΥΜΑΣ | Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ…
Ο 50χρονος Chef και επιχειρηματίας της εστίασης Τάσος Ντούμας μας ξεδιπλώνει τη ζωή του μέσα από μια συνέντευξη με φόντο αυτό που αγάπησε περισσότερο από όλα στη ζωή του και “αγαπήθηκε” από αυτό τη γαστρονομία. Το Estiatoria.gr τον επισκέφτηκε στο εστιατόριο του “Λεύκες” στο Γαλάτσι όπου έμαθε αρκετά για αυτόν με ένα δημοσιογραφικό τετ α τετ.
-Πώς ξεκίνησαν όλα για εσάς; Ποιο ήταν το βιωματικό εφαλτήριο που σας έφερε στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας;
Είχα μια έμφυτη κλίση στη μαγειρική. Με αγγίζει πολύ η δημιουργικότητα και πάντα γνώριζα πως ότι κάνεις στη ζωή σου θα πρέπει να πλαισιώνεται από την αγάπη για αυτό που καταπιάνεσαι.
-Μετά τη διαρκή και πολυετή επιτυχία του εστιατορίου σας «Λεύκες» στο Γαλάτσι και έχοντας τη γνώση πως είστε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα, ποιος είναι ο επόμενος στόχος;
Ανοίγω σύντομα ένα νέο εστιατόριο στη Φοινικιά της Οίας στη Σαντορίνη, ένα μέρος παρθένο και ανερχόμενο, σε ειδυλλιακή τοποθεσία με καλντερίμια και απίστευτη θέα. Το μέρος αυτό είχε την αύρα και ήταν το μοναδικό που θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν χώρο όπως τον έχω οραματιστεί.
-Τι έχετε κρατήσει από τα ταξίδια στο εξωτερικό; Γνωρίζουμε πόσο κοσμογυρισμένος είστε; Σας βοήθησαν στην επαγγελματική σας πορεία; Ποια είναι η αγαπημένη σας κουζίνα;
Ταξιδεύοντας μαθαίνεις το πρόσωπο της γαστρονομίας, τις διαφορετικές μορφές της και την ουσία της. Δοκιμάζοντας τις κουζίνες του κόσμου, κάτι που θέλει υπομονή και αρκετό ψάξιμο, αποκτάς γνώσεις. Χρειάστηκε να δοκιμάσω 17 εστιατόρια σε 14 μέρες σε ταξίδι μου στη Βόρεια Καρολίνα της Αμερικής, δεν είναι απλή διαδικασία . Η αγαπημένη μου κουζίνα είναι η επόμενη κουζίνα που θα πάρει τη θέση αυτής που έχω βαρεθεί. Πρόκειται για ζωντανό οργανισμό και έτσι θα πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε. Ακολουθεί και αυτή τον κύκλο της ζωής.
-Ποια είναι η συμβουλή σας σαν επιτυχημένος επιχειρηματίας του χώρου; Τι απαιτεί ένα εστιατόριο για να πετύχει; Υπάρχει «προζύμι» έξω στην αγορά που ανυψώνει την ελληνική γαστρονομία;
Ένα εστιατόριο θα πρέπει να έχει σωστό manager, ο οποίος θα πρέπει να έχει φυσικά γνώσεις μαγειρικής, να μεταδίδει τη σωστή ψυχολογία στην ομάδα του και να ξέρει από συνταγές. Αυτά φυσικά ακούγονται πολύ απλά στα λόγια, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Στην αγορά υπάρχουν πολλά νέα παιδιά με όραμα και εξαιρετικές ιδέες. Τους επικροτώ και τους στηρίζω όταν μου ζητηθεί.
-Έχετε συμβάλλει αρκετά σε αυτό που ονομάζουμε μοντέρνα ελληνική κουζίνα και έχετε δημιουργήσει ανάλογες τάσεις. Πως αντιλαμβάνεστε τη θέση της ελληνικής κουζίνας στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας;
Η ελληνική κουζίνα σιγά σιγά αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στον παγκόσμιο χάρτη. Όπως είπα και πριν υπάρχει αξιόλογη προσπάθεια από νέους Έλληνες που έχουν ψαχτεί αρκετά παραπάνω και καταφέρνουν να κινήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον με μελετημένα projects. Η ελληνική κουζίνα έχει αυτό που δεν έχουν οι υπόλοιπες, δηλαδή δεν χρειάζεται να παραποιηθούν τα υλικά για να βγει προς τα έξω μια gourmet μερίδα μοριακού τύπου. Είναι τόσο ζωντανά τα χρώματα των υλικών μας και τόσο νόστιμες οι συνταγές μας που αρκεί ένα σωστό food styling για να απογειώσει ένα πιάτο. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, η gourmet κουζίνα με την έννοια της μοριακής έχει δώσει τη σκυτάλη πλέον σε νέες κουζίνες που θέλουν μια μερίδα σωστή σε ποσότητα και χορταστική. Τους gourmet τόνους τους δίνουμε με μικρές πινελιές που αποτελούν το “κερασάκι” στη δημιουργία και ποτέ τη βάση.
-Τι σας χαροποιεί τις ελεύθερες ώρες σας;
Μου αρκεί για να περάσω καλά ένα καλό κρασί και πέντε φίλοι.
-Σας ευχαριστούμε πολύ κ.Ντούμα και καλή επιτυχία!