Συνέντευξη του Estiatoria.gr στον Executive Chef -Consultant Αξιώτη Παράσχο
-Ποιοι ήταν οι πιο σημαντικοί σταθμοί στη ζωή σας που σας οδήγησαν στην επιτυχία του σήμερα;
Οι πιο σημαντικοί σταθμοί της Ζωής μου; Mπορώ να θυμηθώ δύο.
Ο πρώτος σταθμός είναι ο Paul Bocuse ο ίδιος αλλά και το ινστιτούτο του στην Λυών που από εκείνον πήρα λίγη από την τεχνική του – την αυστηρότητα με σεβασμό – το δίκαιο – αλλά και εν μέρει τον τρόπο σκέψης του για την ζωή, ήταν και θα είναι για εμένα στην ζωή μου ο σημαντικότερος σταθμός, ο ένας και μοναδικός chef, πρώτα από όλα φίλος και με αγάπη προς τους Έλληνες Chef πιστεύοντας ότι η καλή γεύση και τα καλά υλικά γενικότερα είναι εδώ στον τόπο μας στην Ελλάδα, μας δίδαξε όταν ακόμα μπορούσε με απλές κουβέντες την φαντασία και την αξία της γεύσης στο πιάτο μας.
Ο δεύτερος σταθμός για εμένα που με έσπρωξε περισσότερο στην Μαγειρική μια αγάπη που εδώ και 30 χρόνια υπηρετώ είναι ο Πάρις Αξιώτης ο γιος μου, όταν πήρε σε παγκόσμιο διαγωνισμό τα πρώτα του βραβεία … τότε ΝΑΙ συνέχισα γιατί μου έδωσε ώθηση να συνεχίσω ώστε να αφήσω για εκείνον ότι περισσότερο και καλύτερο μπορώ για το μέλλον.
-Ποια είναι τα μυστικά ενός νόστιμου πιάτου;
Να σε κάνουν να θες να «βουτήξεις» στο πιάτο.
Να εξάπτει τη φαντασία του μάγειρα, καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από το ποια υλικά θα συμμετέχουν, ποια πρωτεΐνη, ποια μυρωδικά και ποια μπαχαρικά θα συνθέσουν την συμφωνική ορχήστρα της γεύσης αυτή θα είναι που στο τέλος θα πάρει το μεγαλύτερο χειροκρότημα στην νοστιμιά.
-Ποια είναι τα τελευταία σας project και ποιες οι επαγγελματικές σας επιδιώξεις;
Είμαι πολύ περήφανος που μας ανέθεσαν εμένα και όλης της ομάδος «Axiotis P. Consultant Services» το πρώτο 6άστερο ξενοδοχείο που κατασκευάζεται στην Ζάκυνθο από τα Μπετά, ήδη το σχέδιο των 6 θεματικών εστιατορίων είναι έτοιμο και προχωράμε στα δύο κεντρικά εστιατόρια, ευελπιστούμε το 2019 να ανοίξει και να δεχτεί τους πελάτες.
Ένα δύσκολο εγχείρημα που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά στο σύνολο της κατασκευαστικής και το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι δυστυχώς η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού.
Δραστηριοποιούμαστε επίσης στην Αίγυπτο επίβλεψη, Αλεξάνδρεια με ένα ξενοδοχείο και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια και στο Κάιρο με δύο ξενοδοχεία.
Πρόσφατα κλείσαμε μια καλή συμφωνία με έναν όμιλο ξενοδοχείων και Catering στο Κατάρ και το Ντουμπάι, πριν λίγες μέρες ήμουν εκεί για την υπογραφή των συμβολαίων και εκεί η συμφωνία έκλεισε με την υποχρέωση από τον όμιλο ότι το 40% στο σύνολο των εργαζομένων θα είναι συνάδελφοι από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ναι επεκταθήκαμε πολύ γρήγορα στο εξωτερικό, αλλά και εδώ σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο έχουμε αρκετές επιχειρήσεις εστιάσεις και προπάντων Ξενοδοχείων που προσφέρουμε τις υπηρεσίες στην επίβλεψη για την καλή λειτουργία αλλά και την τοποθέτηση του κατάλληλου προσωπικού εάν χρειαστεί. Απλά όπου μας ζητηθεί εμείς θα είμαστε εκεί.
Δεν μπορώ να πω ότι έχω και άλλες επαγγελματικές φιλοδοξίες… Όχι είμαι καλά και εγώ και η ομάδα μου, αυτό που ίσως θα ήθελα είναι να μπορέσω να προσφέρω περισσότερη δουλειά με ακόμα καλύτερες αμοιβές σε όσους συνάδελφους έχουν όρεξη για δουλειά.
-Πως γεμίζετε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Ελεύθερος Χρόνος για εμένα και γενικά νομίζω για το σύνολο των Chefs δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο, ίσως κάποιες μέρες τον Χειμώνα… λίγο δύσκολο αλλά πάντα τις περιμένουμε, μην ξεχνάμε ότι στον ελεύθερο χρόνο των πελατών, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί για την απόλαυση τους. Οπότε!!!!!!. Βέβαια θα ήθελα να περνάω περισσότερες στιγμές με την σύντροφο μου και τα παιδία μου και να αφιερώνω για εμένα λίγα χιλιόμετρα ταξιδεύοντας με τον Κόκκινο Βασιλιά μου.
-Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική γαστρονομία και πόσο βοήθησε το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο Ελληνικής γαστρονομίας Greek taste beyond borders;
Γαστρονομία, Ελληνική Λέξη – αξίες και αγαθά που διαθέτει ο γαστρονομικός πολιτισμός της Ελλάδας.
Πάμε λίγο πίσω στον χρόνο… ο Αρχέστρατος ήταν εκείνος που το 330 π.Χ. έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην ιστορία. Η διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων έχει παραδοσιακά προσθέσει και μια εξωστρεφή κοινωνική διάσταση στο τραπέζι, συνδυάζοντας την γευστική ικανοποίηση με την ψυχαγωγία διατηρώντας μέχρι σήμερα τον απόηχο από τα αρχαία συμπόσια.
Συγχρόνως η γεύση μοιάζει να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας.
Ένας τρόπος να «μιλήσει» κάποιος στην καρδιά του άλλου. Αυτή είναι η γνώμη μου για την Ελληνική Γαστρονομία. Executive Chef-Consultant Αξιώτης Παράσχος
Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω ότι είμαι υπερήφανος που ανήκω στην ομάδα Greek taste beyond borders. Όπως υποστηρίζει ο εμπνευστής Φίλιππος Κούτρας και αγαπητός μου φίλος τοι Greek Taste Beyond Borders αποτελεί την επέλαση της ελληνικής γαστρονομίας παγκοσμίως «Η ελληνική γαστρονομία είναι το πιο δυνατό όπλο της Ελλάδας, σε αυτή την γευστική επέλαση πέρα από τα σύνορα ελπίζουμε και τασσόμαστε υπέρ». Σε ευχαριστούμε Φίλιππε.
-Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο Estiatoria.gr και η νέα του σύγχρονη πλατφόρμα;
Για το νέο Estiatoria.gr, εύχρηστο με πληροφορίες που δεν κουράζεσαι να ψάξεις, ένα καλό εργαλείο γαστρονομίας για όλους. Εύχομαι με την πείρα που διαθέτετε να γίνει ακόμα καλύτερο να αναδείξει ότι καλύτερο υπάρχει για τον επαγγελματία αλλά και για εμάς τους μικρούς ταπεινούς Μαγείρους, θα είμαστε πάντα στην διάθεση σας.
-Με μια πρόταση τι σημαίνει μαγειρική για τον Αξιώτη Παράσχο;
Αγάπη, η μαγειρική για μένα είναι η σύνδεσή μου με την τέχνη και τη δημιουργία, ο τρόπος να δημιουργώ τα δικά μου παραμύθια. Μια ευρύτερη ιδέα αισθητικής. Είναι δηλαδή λίγο εγωιστικό το συναίσθημά μου απέναντι στη μαγειρική. Έχω την ανάγκη να φροντίσω τους άλλους ή να τους προσφέρω, την επιθυμία να φτιάξω, να δημιουργήσω, να φωτογραφίσω και να κρατήσω ζωντανό το δημιούργημά μου. Όταν μου αρέσει ένα φαγητό, θέλω να το μοιράζομαι και εγώ να το γεύομαι με την όραση, την όσφρηση, την αφή και φυσικά με τη γεύση. Για μένα, όλες οι αισθήσεις παίρνουν μέρος στο τελετουργικό της μαγειρικής.
-Τα όνειρά σας για τη ζωή και το επάγγελμά σας;
Ωραία ερώτηση… μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα έχω ξεφύγει από τις σκέψεις πολλών νέων που λένε ΄΄ Τι κάνω με τη ζωή μου ΄΄. Πού πάω; Κάνω το σωστό; Είναι η ζωή μου καλή ή κακή; Είμαι αρκετά καλός σε αυτό που κάνω; Μήπως απλά δεν έχω αναγνωριστεί; μα τι λέμε η ζωή μας όλη είναι ένα όνειρο και εγώ το ζω γιατί μου αρέσει αυτό που κάνω και αγαπώ, όσο για το επάγγελμα μου θέλω να συνεχίσω να ταξιδεύω να τρέχω όπου και όποιος με χρειάζεται εξάλλου για αυτό δημιουργήσαμε και την εταιρεία Consulting. Τον Νοέμβριο ετοιμάζουμε κάτι πολύ μεγάλο στην Καλαμάτα τον 1st Mediterranean & Europe Nations Cullinary Contest 2018 με συμμετοχές από 35 χώρες και εκεί θα παρουσιάσουμε και θα αναδείξουμε τη σημαίνει Ελληνική Γαστρονομία.
Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Αξιώτη και σας ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!
Estiatoria.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ CHEF ΑΞΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ