“ΧΡΥΣΟ ΠΙΑΤΟ” GOLDEN PLATE™ 2025 για το KTIMA SKREKA | Με τον κορυφαίο chef Δημήτριο Αϊβαλιώτη! Exclusive by 🍽Estiatoria.gr
Κτήμα Σκρέκα. Ελληνικό εστιατόριο που μετατρέπει τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις σε μοναδικές δημιουργίες, χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα & ντόπια υλικά, από το 1935. Βρίσκεται στα Πικουλιάνικα Μυστρά στη Σπάρτη Λακωνίας. Η ιστορία του μοναδική εξυψώνει την αληθινή έννοια της ποιοτικής γαστρονομίας, βγαλμένη από τα βάθη της ελληνικής παράδοσης! Τα τελευταία χρόνια ο διάσημος κορυφαίος chef Δημήτριος Αϊβαλιώτης, Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας® Χρυσό Μετάλλιο 2025 Ambassador for Greek Gastronomy® επιμελείται το μενού του κτήματος, που αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας…
Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ
“Σε ύψος 600 μέτρων στο χωριό Πικουλιάνικα ο προπάππους Αϊβαλής σε περίοδο πολέμου πήρε την απόφαση να αγοράσει 1 στρέμμα γης. Με την πέτρα και το ξύλο κατασκεύασε ένα χώρο με τον οποίο προμήθευε πρώτες ύλες, φαγητό και μεταφορά γραμμάτων σε όλο το χωριό Πικουλιάνικα.Όλα ξεκινούν το 1935…Την συνέχεια ανέλαβε η κόρη του Παναγιώτα (πιπίτσα) η οποία έμαθε να μαγειρεύει κοντά στην μητέρα της και συνέχισε μαζί με τον σύζυγο της Δημήτρη. Δύο αδέρφια έπειτα συνεχίζουν την παράδοση γεύσης και φιλοξενίας του παππού τους Μπαρμπά Μίμη Βαχαβιώλου δημιουργώντας το Κτήμα Σκρέκα. Ένας πολυχώρος εμπνευσμένος από τον πατέρα Ηλία ο οποίος συνέχισε το οικογενειακό ταβερνάκι ηλικίας 81 χρονών και κατασκευασμένος από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Σπύρο Τζινιέρη. Το μενού σιγοψήνεται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο μας, είναι σημαντικό για εμάς ο επισκέπτης να νοιώσει όλη την γεύση, όλη την παράδοση, να θυμηθεί και να αισθανθεί την ζεστασιά ενός οικογενειακού τραπεζιού. Με τα ντόπια λαχανικά, τα μυρωδικά από το μποστάνι μας και το υπομονετικό μαγείρεμα στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, το τελικό πιάτο αποτελεί μια γευστική εμπειρία.”
GOLDEN PLATE™ “ΧΡΥΣΟ ΠΙΑΤΟ” 2025 ΓΙΑ ΤΟ KTIMA SKREKA
Το Estiatoria gr ανέλαβε να φέρει στην επιφάνεια των διακριθέντων πιστοποιημένων (officially certified) επιχειρήσεων & επαγγελματιών της γαστρονομίας, υπό την αιγίδα του παγκόσμιου οργανισμού Greek Taste Beyond Borders® GTBB (άδεια πιστοποίησης σήματος από το ελληνικό κράτος), το «KTIMA SKREKA», αποδίδοντάς του το nomination για το GOLDEN PLATE™ (Χρυσό Πιάτο) Award of Quality & Taste 2025 των Estiatoria.gr Golden Awards® στην κατηγορία BEST GREEK CUISINE RESTAURANTS.
«Παράδοση, ελληνική γεύση, δημιουργία. Επιστροφή στις ρίζες μας»
Αυτές είναι οι 3 λέξεις που χαρακτηρίζουν το Ktima Skreka, στα Πικουλιάνικα του Μυστρά. Με θέα την καστροπολιτεία του Μυστρά, ένας υπέροχος χώρος σας περιμένει να σας ξυπνήσει μνήμες από τα οικογενειακά τραπέζια ή να σας συστήσει στην φιλοσοφία της παραδοσιακής, δημιουργικής Ελληνικής κουζίνας και της φιλοξενίας.
Το μενού το έχει επιμεληθεί ο executive chef Δημήτρης Αιβαλιώτης, Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας® Χρυσό Μετάλλιο 2025 Ambassador for Greek Gastronomy® με πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας σε επαγγελματικές κουζίνες τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το μενού έχει σαν βάση την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα όπως γνωρίζουμε από τις γιαγιάδες μας & την ανάδειξη των ντόπιων υλικών & πρώτων υλών. Συνδυασμός καθαρής ελληνικής παραδοσιακής γεύσης με την ανάγκη για εξέλιξη & δημιουργία, με αποτέλεσμα ευφάνταστα, δημιουργικά, γευστικά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Executive Chef Δημήτρης Αϊβαλιώτης