Το Estiatoria.gr βρέθηκε στο «Οινομαγειρείο των Θεών» ή “Gods’ Restaurant” όπως είναι σε όλο τον κόσμο γνωστό, ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας, και συνάντησε τον συνιδιοκτήτη Νίκο Φάλια. Συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης του εστιατορίου, ο νεότερος από τα δυο αδέρφια που κρατούν τόσα χρόνια στην κορυφή τους «Θεούς», μας άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για ό,τι εκφράζει και εκπροσωπεί η οικογένεια Φάλια…
“Fast track, fast food, fast, fast, fast… Ζούμε στην εποχή της γρήγορης ανάπτυξης, σε μια εποχή που οι διατροφικές συνήθειες, οι τάσεις σε όλα τα πράγματα, ακόμη και στη μαγειρική αλλάζουν. Νέα υλικά, νέες μέθοδοι, επιρροές και παντρέματα από τις κουζίνες όλου του κόσμου, νέες ανάγκες γενικότερα. Το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι, αναπόφευκτα, να απομακρύνεται και ο άνθρωπος από τις ρίζες του, ακόμη κι από τις αρχέγονες και κληρονομικές γαστρονομικές του αρχές.”
Στο “Οινομαγειρείο των Θεών” η οικογένεια Φάλια προσπαθεί εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία και μετά από πολυετή γνώση, πείρα, αλλά κυρίως αγάπη γι’ αυτό που κάνει και “επικοινωνεί” στον κόσμο, να διαφυλάξει αυτή την κληρονομιά, τη φιλοσοφία των προγόνων μας γύρω από τη διατροφή και το ευ ζην. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νεότερος γιος, Νικόλαος, “μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε σε μία οικογένεια, όπου ο βασικός κανόνας γύρω από τη μαγειρική, αλλά και τη ζωή γενικότερα, η διδαχή του κυρ-Γιώργου, του αείμνηστου πατέρα μας, ήταν ότι η μαγειρική θέλει χαμόγελο, τραγούδι και αγάπη. Αν χαμογελάς και τραγουδάς όταν μαγειρεύεις, αν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα το κάνεις καλά και η αγάπη αυτή θα φαίνεται σε ό,τι κι αν κάνεις”… Ο έρωτας, άλλωστε, δεν κινεί τα πάντα και κατά τους αρχαίους Έλληνες;
Μία βόλτα από τον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη θα σας πείσει…
Ένα μενού βασισμένο στις αξίες και τα ιδανικά αυτά, με πολλές επιλογές και ακόμη πιο πολλή αγάπη…
Το Estiatoria.gr στην προσπάθεια για συνεχή & έγκυρη ενημέρωση σχετικά με των όσων συμβαίνουν στην εστιατορική πραγματικότητα, σας προτείνει ό,τι το καλύτερο…
Η παρακαταθήκη αυτή του ιδρυτή του εστιατορίου και γνωστού σε όλη την Ελλάδα μάγειρα, σε συνδυασμό με την συνεχή παρουσία της μητέρας των παιδιών, Μαρίας, αλλά και του σεφ των “Θεών”, Δημήτρη Αϊβαλιώτη, δεν τους επιτρέπει να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα, στη γεύση και φυσικά στην αγάπη τους για την εστίαση. Ποια είναι η οικογένεια Φάλια, τι είναι το “Οινομαγειρείο των Θεών” και ποιος ο Δημήτρης Αϊβαλιώτης; Πάμε, εν τάχει, να τους γνωρίσουμε…
Ο εκλιπών -εδώ και 1,5 χρόνο- Γιώργος Φάλιας ξεκίνησε να μαγειρεύει το 1963. Στην πολυετή του πορεία έδωσε αμέτρητες συνεντεύξεις σε δίκτυα όλου του κόσμου και έκανε την ελληνική κουζίνα ξακουστή. Η επί 48 χρόνια σύζυγός του, Μαρία, ήταν πάντοτε δίπλα του και τώρα φυσικά παραμένει κοντά στα δύο τους παιδιά, Βαγγέλη και Νίκο, στην κουζίνα και στην “οικογένεια” που δημιούργησαν το 2000 στη Μακρυγιάννη, δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο νέος (από τον Φεβρουάριο του 2019) σεφ του εστιατορίου, Δημήτρης Αϊβαλιώτης, είναι ένας άνθρωπος κοσμογυρισμένος, πολυταξιδεμένος, ο οποίος εργάστηκε επί χρόνια πάνω στην αμερικανική κουζίνα, όντας πρώτος σεφ στα Hard Rock στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στο Άμστερνταμ και στο Ντουμπάι, μεταξύ άλλων. Η αγάπη του, όμως, για τη γαστρονομική κληρονομιά και παράδοσή μας, τον έκανε να γυρίσει και εντέλει να στεριώσει εδώ, και να ψάξει κάθε συνταγή από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Ταξίδεψε και έμαθε συνταγές από παππούδες και γιαγιάδες, μαγείρεψε με μοναχούς στο Άγιο Όρος και κάπου εκεί, στο “ταξίδι” αυτό για τη δική του “Ιθάκη”, βρήκε το “Οινομαγειρείο των Θεών”, όπου και ξεδιπλώνει τις γνώσεις και την αγάπη του για την πατρίδα μας.

Δημήτρης Αϊβαλιώτης (CHEF) και Νίκος Φάλιας (δεξιά)
Τι θα βρει, λοιπόν, κανείς στο βραβευμένο εστιατόριο της οικογενείας Φάλια στους πρόποδες του Παρθενώνα; Ένα μενού βασισμένο στις αξίες και τα ιδανικά αυτά, με πολλές επιλογές και ακόμη πιο πολλή αγάπη… Υπάρχει πληθώρα μαγειρευτών, κρεατικών και θαλασσινών, κάθε μέρα και διαφορετικές σούπες και πίτες, μεζέδες, σαλάτες, μακαρονάδες και ριζότο, όλα φρεσκότατα και φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά. Ο στόχος ήταν και είναι να έρθει η Ελλάδα… πιο κοντά. Τα νησιά, η ενδοχώρα, τα μοναστήρια, όλα στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο του κόσμου! Η ελληνική γαστρονομία δεν είναι μόνο ο μουσακάς, το γιουβέτσι και τα γεμιστά. Είναι και τα άγρια μανιτάρια, η ρεβυθάδα από την Τήνο, το σπετζοφάι με τα θαλασσινά, η πρασοτηγανιά και ο πλαστός (πίτα) των Τρικάλων, το “κλέφτικο”, η κατσικομακαρονάδα, ο καβουρμάς, η “φρουτάλια” της Άνδρου, η κυπριακή σεφταλιά, το “μαντί” (πολίτικο ραβιόλι), οι μελιτζάνες με τόνο και βασιλικό από τον Άθω και πολλά άλλα. Αυτό που έχουν καταφέρει τα παιδιά είναι να διαθέτουν ένα πλήρες σταθερό μενού, αλλά και αρκετές επιπλέον σπεσιαλιτέ, διαφορετικές από μέρα σε μέρα, διατηρώντας την παράδοση του τόπου μας. Κατά περίσταση -και όπου επιτρέπεται αυτό- “πειράζουν” λίγο τις συνταγές αυτές και “παντρεύουν”… τα νησιά με τα βουνά, με το αποτέλεσμα να είναι μοναδικό! Έτσι, οι πελάτες βρίσκουν εκτός από γιουβαρλάκια και γιουβαρλάκια με τόνο, εκτός από το κλασικό γιουβετσάκι και ένα κριθαρότο με μοσχαρίσια ή χοιρινά μάγουλα ή αντί για την κλασική τυροκαυτερή, μία τυροκαυτερή πάνω σε χαρούπι τριμμένο με χειροποίητο γλυκό κουταλιού (βύσσινο) στην κορυφή!
Ο σκοπός είναι να διατηρηθεί η παράδοση και τα αυθεντικά ελληνικά υλικά και συνταγές, για να μη χαθούν -και αυτά- μέσα στη δίνη του χρόνου. Οι οικογένειες είναι, άλλωστε, όπως λένε με υπερηφάνεια τα δύο αδέρφια… “σαν τα δέντρα ελιάς: όσο πιο βαθιές είναι οι ρίζες, τόσο περισσότερο κρατούν, μεταφέροντας, έτσι, παράδοση, γνώση και κουλτούρα στις επόμενες γενιές”. Μία βόλτα από τον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη θα σας πείσει…