NICHOLAS POULMENTIS – Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CHEF ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ CHEF ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ, ως επίσημος «ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ®» Estiatoria.gr exclusives
Το Estiatoria.gr με την επιμέλεια του παγκόσμιου οργανισμού Greek Taste Beyond Borders® GTBB σας παρουσιάζει τον μεγάλο Έλληνα Chef που έβαλε την ελληνική γαστρονομία στον Λευκό Οίκο και κέρδισε τη γαστρονομία της Νέας Υόρκης! #interview
-Αγαπητέ κ. Nicholas Poulmentis χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης, από μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα σαν εσάς, που φέρει τον επίσημο τίτλο του Πρεσβευτή της Ελληνικής Γαστρονομίας® 2023 Ambassador for Greek Gastronomy® του παγκόσμιου οργανισμού Greek Taste Beyond Borders® GTBB. Συγκαταλέγεστε πλέον ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα των chef που χαράζουν πορεία και διαμορφώνουν τάσεις στη Νέα Υόρκη. Μάθαμε επίσης, ότι έχετε συνεργασία με την πλατφόρμα του Netflix και του Food Network. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την επιτυχία αυτή και την εξέλιξη σας ως ένας κορυφαίος των Νεοϋορκέζων chef;
– Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που ανακηρύχθηκα Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας® 2023 Ambassador for Greek Gastronomy® από τον παγκόσμιο οργανισμό Greek Taste Beyond Borders® GTBB και υπερήφανος που πρεσβεύω την Ελληνική Γαστρονομία επίσημα πλέον. Το χρυσό αυτό μετάλλιο συμβολίζει την αριστεία και επιβραβεύει τον πολυετή προσωπικό μου αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικής κουλτούρας, του πλούτου της ελληνικής γης και των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, καθώς και της ελληνικής μας κουζίνας, σε έναν πολυπολιτισμικό «τόπο υπεροχής» όπως η Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποτελεί έναν από τους πιο πυκνοκατοικημένους αστικούς οικισμούς στον κόσμο με την μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή… Με αφορμή αυτά, να σας ενημερώσω ότι φέτος θα είμαι καλεσμένος για τρίτη φορά στον Λευκό Οίκο, προσφέροντας τις μαγειρικές μου υπηρεσίες.
– Πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι η συνεργασία και η συμμετοχή σας σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές τύπου Netflix και Food Network;
Νοιώθω ευλογημένος και δοξάζω τον Θεό, που έχω την τιμή και συνεργάζομαι με την δική μου σειρά στο Netflix και στο Food Network. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος όταν μιλάμε για τέτοιου είδους τηλεοπτικές παραγωγές. Χρειάζεται να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους άλλους, να έχεις μεγάλα ψυχικά αποθέματα, οξυδέρκεια και συνταγές με storytelling και κάτι παραπάνω… που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά, αυτή που ξεχωρίζει τον πρώτο από τον δεύτερο στο βάθρο των Ολυμπιακών αγώνων σε έναν αγώνα δρόμου.
-Γνωρίζουμε την αγάπη σας για τα ελληνικά προϊόντα και πόσο υποστηρίζετε την ανάγκη ύπαρξής τους, τόσο στα ράφια ενός αμερικάνικου σούπερ-μάρκετ ή στα delicatessen και σαν χρήση στα κάθε είδους κουζίνας εστιατόρια. Πως εξηγείτε αυτή την πηγαία πρόθεσή σας και πως συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους;
Είναι αλήθεια ότι έχω υποστηρίξει πολλά ελληνικά προϊόντα να μπουν στην αμερικάνικη αγορά, ενώ στα εστιατόρια που συνεργάζομαι χρησιμοποιούμε μόνο αυθεντικά ελληνικά προϊόντα. Αισθάνομαι ότι προσφέρω στον πολιτισμό μου ανοίγοντας τον δρόμο γνωριμίας με τα ελληνικά προϊόντα. Αυτή η νοητή γέφυρα είναι για μένα σημαντική όπως και για κάθε Έλληνα, και από την άλλη πλευρά για τους ανθρώπους όλου το πλανήτη που θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα υπέροχα προϊόντα μας. Είναι μια στάση ζωής και προσφοράς προς κάθε κατεύθυνση… Όπως αναφέρουν οι New York Times σε αφιέρωμα τριών σελίδων για μένα, δημιούργησα την πρώτη wine list με αμιγώς ελληνικά κρασιά και συνέβαλα στο να γίνει γνωστή η Ασύρτικη ποικιλία κρασιών στην Αμερική. Η δημιουργική ελληνική κουζίνα μου πρωτοπόρησε, βάζοντας καπνιστό τυρί Μετσοβόνε στα αμερικάνικα burgers και ελληνικό αμπελόφυλλο σε δημιουργίες sushi αλλά και τολμώντας άλλες ακόμα επινοήσεις με απόλυτη επιτυχία, σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο επαγγελματιών κριτικών γεύσης.
Όσο για την ανάγκη ύπαρξης ελληνικών προϊόντων στα αμερικάνικα ράφια των σούπερ-μάρκετ, αυτά κερδίζουν έδαφος μέρα με τη μέρα, κάτι που σημαίνει ότι η γαστρονομία περνάει από το ράφι και η σχέση της με αυτό είναι αμφίδρομη.
-Aμερικάνικο star-system και Nicholas Poulmentis. Πως βαδίζουν αυτά τα δύο; Είναι μεγάλες οι απαιτήσεις και πως κινείστε σε αυτό το κομμάτι;
Οι Αμερικανοί stars είναι εκείνοι που έχουν τον κύριο λόγο και το να αποδεχτούν έναν ξένο chef αποτελεί ένα μεγάλο και δύσκολο στοίχημα. Τα standards είναι υψηλά, τα lobby είναι σχεδόν σφραγισμένα και μένει μόνο η ικανότητα να διεισδύσεις και να κερδίσεις αυτό το μεγάλο τελικά στοίχημα, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Είμαι χαρούμενος που γρήγορα αγκάλιασαν το ήθος μου, το ταλέντο μου και πλέον μοιράζονται μαζί μου τις γεύσεις μου στα μεγαλύτερα food festivals της Νέας Υόρκης και του Miami. Έχω μαγειρέψει ακόμα και στους δίδυμους πύργους! Στην Αμερική έμαθα να δουλεύω σκληρά… μόνο με συμβόλαια και να συμμετέχω σε παγκόσμιες παραγωγές με άριστο επαγγελματισμό. Στην Αμερική, κάθε λεπτό μετράει… Θέλω να παραμείνω ταπεινός και δημιουργικός, ατενίζοντας τις νέες προκλήσεις του μέλλοντος!
Είμαι χαρούμενος που γρήγορα αγκάλιασαν το ήθος μου, το ταλέντο μου και πλέον μοιράζονται μαζί μου τις γεύσεις μου στα μεγαλύτερα food festivals της Νέας Υόρκης και του Miami.
-Συμμετέχετε επίσης στον παγκόσμιο οργανισμό AMBASSADORS OF TASTE FOR THE GLOBAL GASTRONOMY® organization & guide ανάμεσα σε πολύ μεγάλα ονόματα όπως ο πασίγνωστος Nobu Matsuhisa, η Fumiko Kono, ο Joe Barza, ο Fernado Chanaka, ο Izu Ani, ο Thomas Leatherbarrow και πολλοί άλλοι. Από την άλλη μεριά την «ελληνική» πόσο σημαντικό είναι για εσάς που συμμετέχετε σε έναν οργανισμό όπως ο Greek Taste Beyond Borders® GTBB με τις δραστηριότητες του να βρίσκονται σταθερά σε πάνω από πενήντα κράτη, έχοντας πάνω από επτακόσιες επίσημες πιστοποιήσεις σε εστιατόρια, σεφ & προϊόντα σε πολλές μεριές του κόσμου;
Νοιώθω τιμημένος και ευλογημένος που συμμετέχω σε ένα τόσο μεγάλο και παγκόσμιο οργανισμό, που πλέον είναι αναγνωρίσιμος σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Είναι επίσης τιμή μου, να συνεργάζομαι με τόσο μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου χάρτη και να προωθούμε συντονισμένα το ελληνικό γαστρονομικό brand παγκοσμίως, προσθέτοντας στον τουρισμό επίσης. Ο οργανισμός ο Greek Taste Beyond Borders® GTBB είναι μεγάλη ευλογία για την Ελλάδα! Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να συγχαρώ τον εμπνευστή του οργανισμού GTBB, κ. Φίλιππο Κούτρα που ξεκίνησε το όραμα του με το επιστημονικό του team θεμελιώνοντας το GTBB prototype. Τώρα, πλέον όλοι μαζί αποτελούμε μια παγκόσμια δύναμη, μια ομπρέλα για την ελληνική γαστρονομία, για τα ελληνικά προϊόντα και για τους Έλληνες σεφ. Να τονίσω πως είναι αξιέπαινο, πως ο οργανισμός Greek Taste Beyond Borders® GTBB είναι τόσο εκσυγχρονισμένος και πρωτοπορεί, θέτοντας νέα ισχυρά θεμέλια και ανοίγοντας τον δρόμο της ελληνικής γαστρονομίας για την παγκόσμια εξέλιξη της, ως κορυφαία γαστρονομία στον κόσμο.
-Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τις δραστηριότητες που έχετε στην Αμερική με την εταιρεία σας ως Consultant Chef και ως ιδιοκτήτης εστιατορίων.
Οι δραστηριότητες μας στην Αμερική μέσω της εταιρείας consulting που έχω ιδρύσει αναλαμβάνει μεγάλες αλυσίδες, καθώς και μικρά gourmet εστιατόρια, προώθηση διεθνών και ελληνικών brand. Επίσης, είμαι συνιδιοκτήτης του NOEMA Groups που προωθεί την ελληνική μοντέρνα γαστρονομία. Όπως προείπα ήδη, κάνουμε μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές και διαθέτουμε πλέον το δικό μας στούντιο.
Να σας ευχαριστήσω πολύ, που μου δώσατε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και ανυπομονώ να συμμετάσχω στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Ambassadors of Taste® το 2024 στην Αθήνα.
-Κύριε Nicholas Poulmentis θα σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ambassadors Of Taste® για το 2024! Ήταν δική μας η χαρά να σας έχουμε κοντά μας και θεωρούμε ότι αυτή η συνέντευξη ήταν αρκετά διαφωτιστική.
Το χρυσό αυτό μετάλλιο συμβολίζει την αριστεία και επιβραβεύει τον πολυετή προσωπικό μου αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικής κουλτούρας, του πλούτου της ελληνικής γης και των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, καθώς και της ελληνικής μας κουζίνας…