Ο Νίκος Φάλιας, ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου στην Ακρόπολη περιγράφει ειδικά για το Estiatoria.gr, μια μακρά πορεία που έφτασαν το εστιατόριο του στην κορυφή… Το Οινομαγειρείο των Θεών μπαίνει στην φιλοσοφία της Αρχαίας Ελλάδας και μεταλαμπαδεύει στο σήμερα αγνές και αληθινές αξίες της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας.
ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ..
Εμείς οι Έλληνες τις χαρές μας τις έχουμε συνδέσει με το σπιτικό φαγητό, το ποιοτικό κρασί και την καλή παρέα. Κληρονόμοι της πλουσιότερης στον κόσμο γαστρονομίας, πλουσιότερης σε υλικά, τρόπους μαγειρέματος, πολιτισμό, αλλά και σοφία, αναζητούμε πάντα ένα καλό στέκι, μια “προέκταση” του σπιτιού μας, το οποίο θα φέρει την οικεία αυτή ατμόσφαιρα και τα αρώματα από την κουζίνα της μαμάς. Στο παραδοσιακό Οινομαγειρείο των Θεών, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα και το καλό φαγητό θα αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας.
Η ιστορία μας, είναι μια ιστορία πολλών χρόνων και ακόμη περισσότερης αγάπης… Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο πατέρας μας Γιώργος Φάλιας ήρθε στην Αθήνα, από το Παλαιοχώρι Καλαμπάκας, και ξεκίνησε να ασχολείται με τη μαγειρική και την εστίαση. Ήταν τέτοια η αγάπη του για τον τόπο μας, την ελληνική κουζίνα, αλλά και το θεσμό της οικογένειας, που δεν άργησε να δημιουργήσει αυτά τα δύο του σπίτια. Μία όμορφη και δεμένη οικογένεια, αλλά και ένα χώρο-σπίτι εστίασης, το “Οινομαγειρείο των Θεών”, στην Ακρόπολη, το οποίο θα έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς σε εκατομμύρια επισκέπτες του Ιερού Ναού και του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.
Με τη μητέρα μας να είναι πάντα δίπλα στην κουζίνα και τους δύο γιους παρόντες, στην εξυπηρέτηση του πελάτη και την επικοινωνία, η συνταγή δεν θα μπορούσε παρά να είναι επιτυχημένη. Μετά από 25 χρόνια συνιδιοκτησίας ενός άλλου ιστορικού εστιατορίου στο κέντρο της Πλάκας, το 2000 ήρθαμε και “ριζώσαμε” για τα καλά στη Μακρυγιάννη, τον πεζόδρομο του Μουσείου της Ακροπόλεως.
Στο βραβευμένο εστιατόριό μας θα βρει κανείς πληθώρα μαγειρευτών φαγητών, αλλά και επιλογές από κρεατικά και θαλασσινά στη σχάρα, σούπες, πίτες, σαλάτες και ζυμαρικά, όλα φρεσκότατα και φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά. Η συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια με αρκετούς Σεφ προσφέρει στον πελάτη και τη δυνατότητα να δοκιμάσει κάποια πιο δημιουργικά και μοντέρνα πιάτα. Είμαστε ίσως το μοναδικό εστιατόριο στην ευρύτερη περιοχή όπου μπορεί να βρει κανείς παραδοσιακή, αλλά και δημιουργική ελληνική -και μεσογειακή- κουζίνα. Από μουσακά, αρνάκι “κλέφτικο”, χειροποίητους ντολμάδες με αμπελόφυλλο ή λάχανο, σουβλάκια και μπιφτέκια, μέχρι κολοκυθόσουπα ή μανιταρόσουπα βελουτέ και χταπόδι καραμελωμένο!
Από το νέο χρόνο και λίγο πριν κλείσουμε εικοσαετία στους πρόποδες του Παρθενώνα, ετοιμάζουμε και αρκετές “εκπλήξεις”, διάφορες αλλαγές στο εστιατόριο, αλλά και στο καθημερινό μενού μας. Ο κατάλογός μας θα εμπλουτιστεί με συνταγές από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, οι οποίες θα εναλλάσσονται διαρκώς, μέρα με τη μέρα, ανάλογα με την εποχή και την πρώτη ύλη. Ο στόχος είναι να… φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά, τα νησιά, την ενδοχώρα, τα μοναστήρια, όλα στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο του κόσμου. Έτσι, δεν θα υπάρχει καμία ουσιαστικά “σταθερά”, άλλωστε… “πάντα ρει”, όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος, δηλαδή τα πάντα μεταβάλλονται. Η ελληνική γαστρονομία δεν είναι μόνο ο μουσακάς, το γιουβέτσι και το παστίτσιο. Είναι και τα σαλιγκάρια, τα άγρια μανιτάρια, η ρεβυθάδα από τα μοναστήρια της Τήνου, το σπετζοφάι με θαλασσινά, η πρασοτηγανιά και ο πλαστός (πίτα) των Τρικάλων και άλλα πολλά.
ΚΑΛΟ 2019!
Στόχος μας, τέλος, είναι ο πελάτης να αποκτά μία πιο “βιωματική” εμπειρία κατά την παρουσία του στο “Οινομαγειρείο των Θεών”, σαν να βρίσκεται σε κάποιο αρχαιοελληνικό συμπόσιο. Φεύγοντας, να παίρνει μαζί του πέρα από γεύσεις και αρώματα, αγάπη και γνώση. Και οι θύμησες, οι μνήμες αυτές, να τον κάνουν να νοσταλγεί, να τον καλούν να επιστρέψει. Καλό 2019…
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΕΔΩ