Η ΚΡΗΤΙΚΗ “ΥΨΗΛΗ” ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ CHEF “ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΚΡΑΚΗ” ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ! | ΟΤΑΝ ΤΟ 1994 ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 550 ΜΕΤΡΩΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΤΟ «MILIA MOUNTAIN RETREAT & RESTAURANT», ΕΝΑΣ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΙΜΟΣ, ΘΑ ΔΙΕΘΕΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ FUSION ΚΟΥΖΙΝΑΣ…
Όταν το 1994 φιλοξενήθηκαν στη Μηλιά Χανίων σε υψόμετρο 550 μέτρων οι πρώτοι επισκέπτες, δεν ήταν προδιαγεγραμμένο ότι σήμερα, 30 χρόνια αργότερα, το Milia Mountain Retreat and Restaurant, ένας αναπαλαιωμένος μεσαιωνικός οικισμός, θα διέθετε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια σύγχρονης ελληνικής fusion κουζίνας.
Ενταγμένο πλήρως -οικιστικά και γευστικά- στις ιδιαιτερότητες της κοιλάδας της Μηλιάς, το εστιατόριο περιστοιχίζεται από καστανιές, κουμαριές, βελανιδιές και χαρουπιές, και εφαρμόζει από την ίδρυσή του τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις του food to table και zero waste. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Η οικογένεια Μακράκη, ιδιοκτήτρια του Milia Mountain Restaurant, εφαρμόζει από την ίδρυσή του μια παραγωγική αλυσίδα που περιλαμβάνει μποστάνια με κηπευτικά, εκτροφή ζώων, καλλιέργεια αμπελώνων και ελαιοδένδρων, μέχρι και την συγκομιδή αρωματικών φυτών που αφθονούν στην περιοχή, όπως το φασκόμηλο, η λεβάντα και η ρίγανη. Η πλειοψηφία των πρώτων υλών προέρχεται από τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφική μονάδα της κοιλάδας, ενώ στην προμηθευτική αλυσίδα συμβάλλουν τα αμπέλια και τα ελαιόδεντρα της οικογενείας που βρίσκονται στο διπλανό χωριό Βλάτος.
ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΟΙΝΟ ΚΑΙ ΑΧΝΙΣΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ… ΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΥΕΞΙΑΣ!
Από το 2017 όταν το εστιατόριο ανέλαβε ο σεφ Βασίλης Μακράκης, κάθε καινούργιο πιάτο που δημιουργεί είναι και μια έκπληξη για το τι από τα παραπάνω και με ποιον γευστικό συνδυασμό θα δελεάσει τον ουρανίσκο. Ψωμί στον ξυλόφουρνο, λουκάνικα ίδιας παραγωγής, καπνιστά κρέατα και χειροποίητα ζυμαρικά -όπως τα ραβιόλι με ουρά μόσχου, μαρμελάδες, πίτες με ντόπια μυρωδικά, τουρσιά, πετιμέζι, αποστάγματα και εμφιαλωμένα κρασιά, όλα δημιουργημένα στα παρασκευαστήρια και το οινοποιείο της οικογένειας Μακράκη. Η προσήλωση στη φιλοσοφία που ανέδειξε την Μηλιά σε κορυφαίο προορισμό, ο συνεχής πειραματισμός και η έμφαση στη λεπτομέρεια, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και την αστείρευτη γενναιοδωρία της φύσης, οδηγούν σε ένα γευστικό αποτέλεσμα αντάξιο της διεθνούς πελατείας του βραβευμένου Milia Mountain Retreat and Restaurant.
Ο επισκέπτης θα απολαύσει το γεύμα του σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο που ατενίζει την κοιλάδα, θα γευτεί εξαιρετικές και συνεχώς ανανεωμένες γευστικές προτάσεις που στηρίζονται στην ελληνική παράδοση και μεταμορφώνονται επιδέξια, θα δοκιμάσει επιλεγμένες ετικέτες κρασιών και, με τον τρόπο αυτό, θα αναζωογονηθεί σε μια συνολική εμπειρία ευεξίας.
ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ CHEF ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ
Η γαστρονοµική υπεροχή στο Milia Restaurant είναι ένα αφιέρωµα στη δύναµη της έµπνευσης του τοπίου της περιοχής, της Μηλιάς και του διπλανού χωριού, του Βλάτους Κισσάµου, που γέννησε και ανέδειξε το όραµα ενός πρότυπου οικολογικού χώρου φιλοξενίας και εστίασης.
Ο Βασίλης Μακράκης αντιπροσωπεύει τη δεύτερη γενιά µιας από τις δύο οικογένειες που ίδρυσαν το Milia Mountain Retreat and Restaurant πάνω στα αποµεινάρια του παλιού µεσαιωνικού οικισµού. Ακολουθώντας κι ο ίδιος την 30χρονη ιστορία σεβασµού στα δώρα και τις προτάσεις της Φύσης, ο Βασίλης, ως σεφ του εστιατορίου της Μηλιάς, είναι όχι µόνο ένας «σχολαστικός» επαγγελµατίας µε γνώµονα την ποιότητα, αλλά και πρωτοπόρος σε µια από τις πιο πλούσιες κουζίνες, την κρητική, µε το να προσθέτει σε αυτήν λίγη ακόμη µαγεία, διατηρώντας παράλληλα όλα όσα κληρονόµησε από την οικογένειά του και τη γη του.
Αν έπρεπε να παραδεχτεί κανείς ότι οι αναμνήσεις της πρώιµης παιδικής ηλικίας είναι η αιώνια δεξαμενή διαισθητικής δηµιουργικότητας, τότε ο Βασίλης είναι η ζωντανή απόδειξη αυτής της παραδοχής. Γεννηµένος και µεγαλωµένος στην περιοχή, µυήθηκε από µικρός σε αυτό που επρόκειτο να είναι το πάθος του: στη µεταµορφωτική πινελιά της τοπικής χλωρίδας που αυξάνει το µέγεθος των ποιοτικών γαστρονοµικών εµπειριών. Η κρητική γαστρονοµία ήταν η διατροφική του καθηµερινότητα και διαµόρφωσε την επαγγελµατική του ταυτότητα, ενώ ταυτόχρονα η επαφή του µε ενδηµικά αρωµατικά βότανα, τοπικές συνταγές, φρέσκα φρούτα και λουλούδια, παρείχαν µια εξαιρετική βάση δεδοµένων για τη µελλοντική του έµπνευση.
Ο Βασίλης και τα αδέρφια του περπάτησαν τα µονοπάτια του µεσαιωνικού οικισµού της Μηλιάς και ανακατεύτηκαν µε τα αποµεινάρια του παρελθόντος, όσο µέσα του χτιζόταν ένα κοµµάτι του µέλλοντός του, µια «πειραγµένη» εκδοχή της κρητικής κουζίνας. Σε αυτή τη φυσική «παιδική χαρά» απόλαυσαν µοναδικές γεύσεις, περίτεχνα αρώµατα της γης τους και το τοπίο που περιέβαλε τον άλλοτε ερειπωµένο τον οικισµό.
ΤΟ MILIA RESTAURANT ΣΗΜΕΡΑ & ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Σήµερα, το εστιατόριο Μηλιά είναι ένα βραβευµένο σηµείο συνάντησης υψηλής γαστρονοµίας και ευφυών γευστικών συνδυασµών, µια φήµη επάξια κερδισµένη και διαρκώς αυξανόµενη. Ο Βασίλης Μακράκης δηµιουργεί συνεχώς καινούργιες εκδοχές και συνταγές, παρασκευάζει τα προϊόντα του οικογενειακού brand που διατίθενται στη Μηλιά– από εξαιρετικά κρασιά και ρακί µέχρι χειροποίητες µαρµελάδες και ελαιοσάπουνα- συνεχίζοντας να βαδίζει την τοπική παράδοση από τη δική του θέση ως ιθύνων νους της εκλεπτυσµένης κουζίνας του εστιατορίου. Κοινός τόπος: να µεταφερθεί και να διατηρηθεί το όραμα της οικοέµπνευσης και της αειφορίας στον 21 ο αιώνα.
*Ο παγκόσμιος οργανισμός Greek Taste Beyond Borders® GTBB (άδεια σήματος πιστοποίησης από το ελληνικό κράτος) απέδωσε τα επίσημα official certifications & awards στον chef Βασίλη Μακράκη και στο Milia Restaurant:
- GOLD MEDAL OF HONOR 2025 BY GTBB “ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΞΙΑΣ” (Golden Kouros Emblem – Με έμβλημα τον Χρυσό Κούρο) by GREEK TASTE BEYOND BORDERS® GTBB για τις υπηρεσίες υψηλής γαστρονομίας και την αξιόλογη μέχρι σήμερα πορεία του chef.
- ΜΕΤΑΛΛΙΟ GOLDEN PLATE™ (Χρυσό Πιάτο) Award of Quality & Taste 2025 των Estiatoria.gr Golden Awards® στην κατηγορία CHEF OF THE YEAR.
- (2) Βραβεία GOLDEN PLATE™ (Χρυσό Πιάτο) Award of Quality & Taste 2025 των Estiatoria.gr Golden Awards® για το Milia Restaurant, το ένα στην κατηγορία “Best Farm to Table Restaurant in Crete” και το άλλο ως αυτόνομη διάκριση: SUSTAINABLE GASTRONOMY AWARD “in Recognition of Meeting Rigorous Ecological Standards”
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ® AUTHENTIC GREEK CUISINE AWARDS 2025 GOLD AWARD του οργανισμού μας GREEK TASTE BEYOND BORDERS GTBB στο Milia Restaurant.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ MILIA RESTAURANT ΕΔΩ