ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ | Ο ΤΙΤΛΟΣ “ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ®” ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 2025 ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ CHEF ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ GREEK TASTE BEYOND BORDERS® GTBB
Η Λευκάδα είναι ο τόπος του Θεόδωρου Βουκελάτου, ενός chef και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Τ’ ΑΛΩΝΙ στα όμορφα Χορτάτα, ένα καταπράσινο χωριό σε υψόμετρο 650 μέτρων. Το εστιατόριό του έχει περάσει στο ευρύ κοινό ως ένα από τα καλύτερα σύγχρονα παραδοσιακά εστιατόρια της Λευκάδας. Ο Θεόδωρος Βουκελάτος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ελληνική κουζίνα και στην εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Η αληθινή φιλοσοφία του farm to table συναντάται σταθερά στο Αλώνι εδώ και μια 20ετία, καθιστώντας το ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.
Ο Θεόδωρος Βουκελάτος διατηρεί κτηνοτροφική φάρμα και παράγει με την συνδρομή της οικογένειας του αρκετά προϊόντα όπως: ελαιόλαδο, λευκαδίτικο τυρί, πετιμέζι & τοπική ποικιλία κρασιού, ακόμα και μαρμελάδες! Αυτή η προσπάθεια γίνεται με σκοπό ο πελάτης να απολαμβάνει αυθεντικά τοπικά προϊόντα μαγειρεμένα με μεράκι και γνώση!
Ο παγκόσμιος οργανισμός GREEK TASTE BEYOND BORDERS® GTBB (επίσημο σήμα πιστοποίησης από το κράτος) πιστοποίησε τον Θεόδωρο Βουκελάτο με τον επίσημο τίτλο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ® ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 2025 AMBASSADOR FOR GREEK GASTRONOMY®, έναν τίτλο που λίγοι αποκτούν δεδομένου ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις είναι εξαιρετικά απαιτητικά και προσμετράται εκτός άλλων η επαγγελματική πορεία, το όραμα και το ήθος.
Το Estiatoriagr ανέλαβε τη δημοσίευση του σημαντικού αυτού γεγονότος της πιστοποίησης του chef Θεόδωρου Βουκελάτου, προσθέτοντας στην επιτυχία του chef το nomination για το GOLDEN PLATE™ Award of Quality & Taste 2025 των Estiatoria gr Golden Awards® στο εστιατόριο Τ’ ΑΛΩΝΙ.
Στο ερώτημα του Estiatoriagr, πως ο Θεόδωρος Βουκελάτος αντιλαμβάνεται την σύγχρονη γαστρονομία από την δική του οπτική; Απάντησε:
“Να κρατήσουμε ζωντανό τον γαστρονομικό πολιτισμό μας και την παράδοση μας, μεταλαμπαδεύοντας τις αρχές μας στις επόμενες γενιές… Ο πλούτος μας είναι τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα & οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, τις οποίες κρατάμε με επιμονή ζωντανές.”
Από το εστιατόριο του Θεόδωρου Βουκελάτου περνάει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, οι οποίοι θαυμάζουν το τοπίο και απολαμβάνουν την αυθεντική πλευρά της ελληνικής μας κουζίνας.
Συνταγές του Θεόδωρου Βουκελάτου στο εστιατόριο Τ΄Αλώνι :
- Κεφτεδάκια με σάλτσα, ψητές ντομάτες, κρέμα καπνιστής μελιτζάνας και σάλτσα γιαούρτι με δυόσμο.
- Πιπερόπιτα με χειροποίητο φύλλο, χρωματιστές πιπεριές και φέτα δικής τους παραγωγής.
- Κόκορας πατσιτσάδα από την φάρμα Βουκελάτου με κρέμα πεκορίνο Αμφιλοχίας.
- Σαλάτα Τ΄Αλώνι με ψητό παντζάρι, ψητή κολοκύθα, χόρτα, σαντιγί από ανθότυρο, βινεγκρέτ ρόδι, φρέσκο βασιλικό, και φλωρεντίνες αμυγδάλου.
- Αρνί μπρεζέ με πατάτες, ντοματίνια, πετιμέζι Βουκελάτου και πίκλες μαραθόριζας.
- Φρυγαδέλι αρνίσιο, με κρέμα μαϊντανόριζας, μανιτάρια, κουμκουάτ και πίκλα μαραθόριζας.